Terroristene som isolerte seg hjemme hos mamma

Aktorat, bistandsadvokater, rettspsykologer, historikere og terroreksperter ser slående likheter mellom Anders Behring Breivik og UNA-bomberen Ted Kaczynski.

PÅGREPET: Ted Kaczynski fotografert i 1996. Han soner nå åtte livstidsdommer. I nesten 20 år jaktet politiet «UNA-bomberen» før de klarte å avløre ham. Foto: AP Photo/Elaine Thompson/NTB Scanpix
PÅGREPET: Ted Kaczynski fotografert i 1996. Han soner nå åtte livstidsdommer. I nesten 20 år jaktet politiet «UNA-bomberen» før de klarte å avløre ham. Foto: AP Photo/Elaine Thompson/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ted Kaczynski, bedre kjent som UNA-bomberen, har i løpet av de siste dagene i Oslo tingrett blitt nevnt en rekke ganger i rettssaken mot terroristen Anders Behring Breivik (33). Flere av bistandsadvokatenes og forsvarernes ekspertvitner har sammenliknet deler av Kaczynski og Breiviks bakgrunn og motiver for å utøve vold.

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh er også opptatt av de mange og slående likhetene mellom Breivik og Kaczynski. Etter det Dagbladet kjenner til, vil den amerikanske terroristen kunne bli tema både under utspørringen av psykiaterne og under den avsluttende prosedyren. - Vi ble først oppmerksomme på Kaczynski da det viste seg at Breivik hadde brukt deler av hans tekst i manifestet. Politiet har som en del av etterforskningen sett på hvor mye han har hentet fra UNA-bomberens manifest og om det er  andre likhetstrekk mellom de to, sier statsadvokat Inga Bejer Engh.

Bombet flyselskap Terroristen Kaczynski ble i 1998 dømt for å ha drept tre personer og skadet 23 andre i USA, etter at han sendte rørbomber til en rekke selskaper og institusjoner på 1970-, 80- og 90-tallet. Det tok FBI nærmere 20 år å avsløre bomberen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer