Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroristene som isolerte seg hjemme hos mamma

Aktorat, bistandsadvokater, rettspsykologer, historikere og terroreksperter ser slående likheter mellom Anders Behring Breivik og UNA-bomberen Ted Kaczynski.

PÅGREPET: Ted Kaczynski fotografert i 1996. Han soner nå åtte livstidsdommer. I nesten 20 år jaktet politiet «UNA-bomberen» før de klarte å avløre ham. Foto: AP Photo/Elaine Thompson/NTB Scanpix
PÅGREPET: Ted Kaczynski fotografert i 1996. Han soner nå åtte livstidsdommer. I nesten 20 år jaktet politiet «UNA-bomberen» før de klarte å avløre ham. Foto: AP Photo/Elaine Thompson/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ted Kaczynski, bedre kjent som UNA-bomberen, har i løpet av de siste dagene i Oslo tingrett blitt nevnt en rekke ganger i rettssaken mot terroristen Anders Behring Breivik (33). Flere av bistandsadvokatenes og forsvarernes ekspertvitner har sammenliknet deler av Kaczynski og Breiviks bakgrunn og motiver for å utøve vold.

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh er også opptatt av de mange og slående likhetene mellom Breivik og Kaczynski. Etter det Dagbladet kjenner til, vil den amerikanske terroristen kunne bli tema både under utspørringen av psykiaterne og under den avsluttende prosedyren.

- Vi ble først oppmerksomme på Kaczynski da det viste seg at Breivik hadde brukt deler av hans tekst i manifestet. Politiet har som en del av etterforskningen sett på hvor mye han har hentet fra UNA-bomberens manifest og om det er  andre likhetstrekk mellom de to, sier statsadvokat Inga Bejer Engh.

Bombet flyselskap Terroristen Kaczynski ble i 1998 dømt for å ha drept tre personer og skadet 23 andre i USA, etter at han sendte rørbomber til en rekke selskaper og institusjoner på 1970-, 80- og 90-tallet. Det tok FBI nærmere 20 år å avsløre bomberen.

- Vi har forsøkt å se om det er likhetstrekk mellom Breivik og andre som har utført store terrorhandlinger alene, og hvilke drivkrefter de har hatt. Da er Kaczynski og Timothy McVeigh, Oklahoma-bomberen, personer vi har ønsket mer opplysninger om, sier Engh.

Kopiert Breivik var ikke ukjent med UNA-bomberens historie og tankegang før amerikaneren ble nevnt i retten. Oslomannen har nemlig kopiert en lengre sekvens direkte fra Kaczynskis manifest «Industrisamfunnet og dets framtid» i sitt manifest, men bare skiftet ut ordet «leftist»med «cultural marxist».

ISOLERTE SEG: En del av Ted Kaczynskis hytte er stilt ut på et museum i Washington. Foto: Wikimedia commons
ISOLERTE SEG: En del av Ted Kaczynskis hytte er stilt ut på et museum i Washington. Foto: Wikimedia commons Vis mer

- Som Breivik isolerte han seg, langt bort fra folk. Han skrev også et manifest. Så det er enkelt å peke på likhetene mellom dem, sier Nik Brandal, historiker og stipendiat, som vitnet i retten i går.

I likhet med Breivik opererte Kaczynski alene. Begge hevdet å være del av en større gruppe. Kaczynski hevdet han var del av en organisasjon «Freedom Club» og han skrev angivelig «FC» på bombene og brevene han sendte. Breivik hevder å være del av «Knights Templar». Politiet fester ikke lit til at disse gruppene finnes.

Teknologihater Kaczynski beskrev, som Breivik, en sterk misnøye med samfunnsutviklingen i sitt manifest. Men der Breivik rettet sitt hat mot islam og Arbeiderpartiet, hatet Kaczynski moderne teknologi. Han mente teknologien ødela menneskers liv og ville hevne seg på de han mente hadde ansvaret, blant annet forskere. Både Kaczynski og Breivik har argumentert for behovet for en «revolusjon».

To ulike psykiatriske vurderinger av Kaczynski konkluderte med at han led av paranoid schizofreni, den samme diagnosen psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby satte på Breivik. Og i likhet med Breivik var ikke Kaczynski fornøyd med diagnosen.

Et annet team observerte Kaczynski over fire år, uten å finne tegn til paranoid schizofreni. De anklaget de første sakkyndige for å ha stilt «en politisk diagnose».

Geni Kaczynski var ansett som et matematisk geni i sin ungdom og ble tatt opp ved Harvard som 16-åring. 24 år gammel ble han ansatt som universitetslektor ved prestisjeuniversitetet Berkeley. Men kun to år seinere (i 1969) sa han opp, blant annet etter klager fra studenter.

TERRORIST: Ted Kaczynski fotografert etter at han ble pågrepet i april 1996. Foto: REUTERS/Handout/NTB Scanpix
TERRORIST: Ted Kaczynski fotografert etter at han ble pågrepet i april 1996. Foto: REUTERS/Handout/NTB Scanpix Vis mer

Deretter flyttet han hjem til sin mor og far i Lombard i delstaten Illinois. To år senere flyttet han til en avsidesliggende hytte i Montana, hvor han produserte rørbombene. Han ble pågrepet i hytta i 1996.

Breivik isolerte seg i omtrent et år hjemme hos sin mor, for å spille World of Warcraft. Han isolerte seg og flyttet til gården Vålstua på Rena, for å foreberede terroraksjonen.

Kjempet mot diagnosen Kaczynskis forsvarere forsøkte å overtale ham til å bli dømt som utilregnelig, og dermed unnslippe dødsstraff. Men Kaczynski kjempet mot dette og sparket forsvarerne. Selv om han fikk diagnosen paranoid schizofren, konkluderte psykiateren med at han var svært intelligent og at han fullt ut forstod rettsprosessen han var en del av. Han ble utsatt for flere psykiatriske undersøkelser og i de senere konkluderte psykiaterne med at mannen svarte strategisk på flere spørsmål.

Rettspsykolog Pål Grøndahl har lest den opprinnelige vurderingen av Kaczynski. Han mener det er flere interessante likhetstrekk mellom ham og Breivik.

- Den sakkyndige konkluderte med at han ikke hadde tydelige psykotiske symptomer, men at han hadde pågående vrangforestillingsideer. Det er et poeng jeg har påpekt flere ganger når det gjelder Breivik. Det at en person ikke viser åpenbare psykotiske symptomer nå, utelukker ikke at han kan ha hatt det på tiden for sine handlinger. Vrangforestillinger er vanskelige å oppdage og dokumentere, hvis de ikke er av helt åpenbar bisarr natur, sier Grøndahl til Dagbladet.

- At han var ansett for å være svært intelligent, hindret heller ikke at han fikk diagnosen paranoid schizofreni. Det hindret heller ikke at han kunne holde på planmessig og strukturert med å sende bombebrev til universiteter og flyselskap, sier Grøndahl.

Forlik Saken mot Kaczynski endte med forlik, etter at han tilstod alle forhold. Han slapp da både dødsstraff og opphold på psykiatrisk sykehus. I mai fylte han 70 år og sitter fortsatt fengslet i Colorado. 

I den psykiatriske vurderingen av Kaczynski bemerkes det at han opplevde flere problemer i barndommen og at han blant annet ble mobbet da han ble flyttet opp én klasse. Han har sagt at han ikke hadde noen venner i denne perioden og en barnepsykolog bemerket at han hadde problemer med å leke med andre barn.

En barnepsykolog som undersøkte Breivik konkluderte i 1983 at han var godt utviklet, men at han var passiv i lek og manglet spontanitet.

Kaczynski kontaktet i 1988 en psykolog og beklaget seg da blant annet over at han ikke klarte å finne ut om kvinner var tiltrukket av ham eller ikke. Som Dagbladet har skrevet tidligere, la Breivik på et tidspunkt ut et bilde av seg selv på nettet, for å få tilbakemeldinger på hvordan han så ut.

Utsatt for eksperiment Nik Brandal mener det er flere likhetstrekk mellom de to terroristene. Men han advarer mot å trekke sammenlikningen for langt.

- Kaczynski ble utsatt for et kontroversielt eksperiment mens han var student på Harvard som trolig bidro til radikaliseringen. Noe tilsvarende finner en ikke hos Breivik.

Undersøkelsen, som blir kalt «The Murray Study», er blitt beskrevet som en serie ekstremt stressende og personlige psykologiske angrep, hvor studentenes reaksjoner underveis ble overvåket.

UNG STUDENT: Ted Kaczynski fotografert i 1968. Foto: Wikimedia commons
UNG STUDENT: Ted Kaczynski fotografert i 1968. Foto: Wikimedia commons Vis mer

Kaczynski skapte sist overskrifter i USA i mai i år da en tekst om ham var inkludert i et festskrift for gjenforeningsfesten for avgangsklassen ved Harvard i 1962. Der opplyste han at han satt i fengsel og at han sonet åtte livstidsdommer. 

BREIVIK SOM UNG: Terrortiltalte Anders Behring Breivik avbildet i årboken for 1996-1997 ved Oslo Handelsgymnasium. Foto: privat
BREIVIK SOM UNG: Terrortiltalte Anders Behring Breivik avbildet i årboken for 1996-1997 ved Oslo Handelsgymnasium. Foto: privat Vis mer
PÅGREPET: Anders Behring Breivik fotografert rett etter pågripelsen på Utøya 22. juli i fjor. Foto: Politiet
PÅGREPET: Anders Behring Breivik fotografert rett etter pågripelsen på Utøya 22. juli i fjor. Foto: Politiet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling