Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroristene spurte etter navngitte ofre

Virket veldig godt foreberedt før terrorangrepet mot det franske satiremagasinet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroristene som stormet redaksjonslokalene til det franske satirebladet Charlie Hebdo og drepte tolv personer, virket svært godt forberedt.

De svartkledde gjerningsmennene var iført masker, og ropte ut navnene til flere av de ansatte i magasinet. De ville drepe dem som hevn for at de hadde publisert satiriske tegninger om islamsk ekstremisme, skriver Sky News.

- Hvor er «Charb», hvor er «Charb», skal de blant annet ha ropt, ifølge den franske avisa Liberation.

Berømte tegnere Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane «Charb» Charbonnier er blant de døde, og det samme er politivakten som fulgte ham. Charbonnier har hatt politibeskyttelse etter at han i 2013 ble oppført på al-Qaidas dødsliste.

Flere av de drepte skal være blant Frankrikes mest berømte tegnere. Foruten den 47 år gamle sjefredaktøren, ble også den 76-årige tegneserie- og satiretegner Jean Cabut, kjent som Cabu, drept, samt den 80-årige Georges Wolinski. Sistnevnte var sjefredaktør i Charlie Hebdo fra 1970 til 1981.

- Sa de var fra al-Qaida Den kvinnelige tegneren Corine Rey sier ifølge France24.com at hun slapp inn gjerningsmennene etter at de truet henne med våpen.

- De drepte Wolinski, Cabu... det varte rundt fem minutter... Jeg gjemte meg under en pult... De snakket perfekt fransk... De sa de var fra Al Qaida, sier Rey.

Situasjonen er fortsatt svært uavklart etter terrorangrepet. Alle gjerningspersonene slapp unna i to ventende biler, og Frankrikes innenriksminister, Bernard Cazeneuve, opplyste i ettermiddag at store politistyrker jakter de ansvarlige for de grufulle terrorhandlingene.

- Alt gjøres for så fort som mulig å nøytralisere de tre kriminelle som begikk denne barbariske handlingen, sier Cazeneuve ifølge nyhetsbyrået AFP.

Planla spesialutgave Satirebladet er kjent for å harselere med alle typer autoriteter, gjerne på fullstendig respektløst vis. De trykket Muhammed-karikaturer første gang for ni år siden.

Ifølge fransk TV og BBC satt de ansatte i satiremagasinet i et redaksjonsmøte der de planla en spesialutgave av magasinet som skulle ta for seg islamisme. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo», skriver NTB.

Kort tid før dagens angrep, la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi på Twitter.

Terrorangrepet fordømmes av politikere verden over.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media