Terroristene tente på sine døde kamerater for å fjerne spor

Nå jakter kenyanske sikkerhetsstyrker på de mistenkte terroristene, blant andre «Den hvite enke» og den antatte hovedmannen Abu Sandheere.

TERROR: Terroristene tente på sine døde kamerater for å fjerne spor under terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. Her velter røyk ut fra kjøpesenteret etter eksplosjoner 23. september. Foto: Noor Khamis / Reuters / NTB Scanpix
TERROR: Terroristene tente på sine døde kamerater for å fjerne spor under terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. Her velter røyk ut fra kjøpesenteret etter eksplosjoner 23. september. Foto: Noor Khamis / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrornettverket Al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for det grufulle terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. Myndighetene i landet jobber nå på spreng med å finne ut nøyaktig hvem som deltok i angrepet og hvem som kan være viktige medhjelpere.

Fem av terroristene som deltok i angrepet, skal ha blitt drept i kampene med kenyanske sikkerhetsstyrker, men disse skal ha blitt påtent og brent opp av sine egne for å gjøre identifiseringen vanskelig.

- Enkelte av likene som er funnet i ruinene må DNA-testet for å identifisere dem skikkelig, og enkelte er ille tilredt, sier en kilde til Sky News.

Men åtte personer holdes nå fengslet, og gjennom tøffe avhør håper myndighetene i landet på å finne svar.

«Den hvite enke» I tillegg jobber kenyanske sikkerhetsstyrker på spreng med å finne ut hvem andre som kan ha vært involvert i planleggingen av terroren.

Det har vært store spekulasjoner rundt britiske Samantha Lewthwaite (29). Mens flere har meldt at hun trolig finansierte terroristene, har andre antydet at hun kan ha vært en viktig hjerne bak aksjonen.

VANSKELIG JOBB: Tekniske eksperter fra hele verden har gjort åstedsundersøkelser etter terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTB Scanpix
VANSKELIG JOBB: Tekniske eksperter fra hele verden har gjort åstedsundersøkelser etter terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTB Scanpix Vis mer

29-åringen har fått tilnavnet «Den hvite enke», fordi hun var gift med Germaine Lindsay, en av de fire islamistene som sto bak London-bombene i 2005.

At Interpol sendte ut et arrestordre torsdag satte bare enda mer fart i spekulasjonene.

Brite for retten I deres arrestordre er hun riktignok ikke etterlyst i forbindelse med terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, men for å ha vært i besittelse av sprengstoff og for å ha inngått forbund om å begå lovbrudd i desember i 2011.

Mens Lewthwaite aldri ble pågrepet i saken, ble briten Jermaine Grant pågrepet i Mombasa i Kenya med utstyr for å lage bomber. Grant, som også har konvertert til islam, er nå tiltalt i en sak som for tida går for retten i Kenya. Kenyanske myndigheter mener de to planla å angripe vestlige turister i landet, og mener de begge er tilknyttet Al-Shabaab.

Det framstår som uklart hvorfor arrestordren sendes ut først nå, dersom det ikke har noe å gjøre med Westgate-terroren.

- Kenyansk hovedmann Den kenyanske avisa Sunday Nation skriver at det er Abu Sandheere (50) fra Kenya som skal være hovedmannen og hjernen bak angrepet mot Westgate. 50-åringen var en nær medhjelper til Al Qaida-toppen Fazul Abdullah Mohammed til han ble drept i Mogadishu i juni 2011.

- Han eskorterte angriperne til kjøpesenteret og forlot da han så folk flykte. Han kjørte deretter til grensa og kjørte over til Somalia, sier en etterretningskilde til avisa.

MISTENKT: Samantha Lewthwaite (29) har kommet under mistanke etter terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Kenya. Dette bildet er fra et forfalsket sørafrikansk pass. Foto: AFP / NTB Scanpix
MISTENKT: Samantha Lewthwaite (29) har kommet under mistanke etter terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Kenya. Dette bildet er fra et forfalsket sørafrikansk pass. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Sandheere skal være en sentral figur i terrororganisasjonen, og skal ha dratt fra Westgate sammen med to andre uidentifiserte terrorister.

SAMANTHAS MEDSAMMENSVORNE: Britiske Jermaine Grant (t.v.) ble pågrepet i 2011 i forbindelse med saken. Samantha Lewthwaite er etterlyst for gjennom Interpol. Rettssaken mot Grant går for disse dager for retten i Nairobi. Foto: Reuters / Thomas Mukoya / NTB Scanpix
SAMANTHAS MEDSAMMENSVORNE: Britiske Jermaine Grant (t.v.) ble pågrepet i 2011 i forbindelse med saken. Samantha Lewthwaite er etterlyst for gjennom Interpol. Rettssaken mot Grant går for disse dager for retten i Nairobi. Foto: Reuters / Thomas Mukoya / NTB Scanpix Vis mer