UNGGUTTER: Flere av terroristene bak de elleve svært godt organuiserte angrepene i Mumbai i India beskrives som svært unge. Minst åtte av dem skal være drept.
UNGGUTTER: Flere av terroristene bak de elleve svært godt organuiserte angrepene i Mumbai i India beskrives som svært unge. Minst åtte av dem skal være drept.Vis mer

- Terroristene var bare guttunger

Kan ha vært pakistanere blant terroristene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no):
- De var ute etter utlendinger, for de spurte etter folk med britiske eller amerikanske pass, sa Rakesh Patel fra Hongkong til nyhetsbyrået AFP.

Gikk etter turister
Han mener målet var turister og utlendinger.

Flere av de elleve terrormålene er kjente turiststeder, der utlendinger ofte oppholder seg. Deriblant de to luksushotellene Taj Mahal og Trident Oberoi.

Det er uvisst hvorvidt det fortsatt oppholder seg terrorister inne på hotellene. Det brenner nå inne på Taj Mahal-hotellet.

Pakistanere blant terroristene?
Ifølge Mumbai Mirror skal foreløpig og uoffisiell etterforskning tyde på at det var pakistanske statsborgere blant angriperne.

- Indisk etterretning har allerede forsøkt å knytte angrepene til gruppen «Lashkar-e-Taiyebba», en gruppe som er forbudt i Pakistan, men som man tror fortsatt mottar hemmelig støtte fra den pakistanske etterretningstjenesten, sier PRIO-forsker Jason Miklian til Dagbladet.no.

Myndighetene i Pakistan har på sin side fordømt terroraksjonen på det sterkeste, og sier de vil samarbeide fullt ut i jakten på de ansvarlige.

- Framsynte politikere både i India og Pakistan kan kople dette angrepet til bombingen av Marriott hotel i Islamabad, og erkjenne at de kjemper mot de samme ekstremistene. Men å tro at dette vil føre til et tettere anti-terror-samarbeid mellom de to landene er nok litt optimistisk å tro, sier han.

Pakistan fordømte torsdag angrepene, og foreslo at de hemmelige tjenestene i de to landene oppretter direkte forbindelse seg imellom.

Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi kalte angrepene barbariske, men advarte samtidig mot forhastede slutninger om hvor angriperne kom fra, og understreket at inderne og pakistanerne har felles interesse av å bekjempe terror.

Tror på forbindelser til utlandet
Indias statsminister Manmohan Singh tror de som står bak terroraksjonen i Mumbai, har forbindelser til utlandet.

— Vi vil klart og tydelig forklare våre naboer at bruk av deres territorium til å starte angrep på oss, ikke vil bli tolerert. Det vil ha en pris hvis tiltak ikke settes i verk, advarte Singh torsdag.

Indiske myndigheter har en rekke ganger tidligere anklaget Pakistan for å se gjennom fingrene med ytterliggående grupper som opererer i landet. Lignende beskyldninger er også blitt rettet mot Bangladesh, skriver NTB.

Singh beskriver onsdagens terroraksjon som godt planlagt og dyktig utført. Formålet var åpenbart å skape en følelse av frykt ved å ramme høyt profilerte mål og tilfeldige utlendinger, sier statsministeren

- Skjøt tilfeldig
Et av målene var en jernbanestasjon. Her møtte nyhetsbyrået AP Nasim Inam, som skjelvende forteller om det han har opplevd.

- De skjøt tilfeldig rundt seg inn i folkemengdene. Deretter løp de sin vei. I løpet av få sekunder lå alle på bakken, forteller han.

Inam så fire terrorister kledd i svarte t-skjorter og jeans med store geværer. Han mener de ikke kan ha vært mer enn 25 år gamle.

- De var så unge. Unge gutter. Jeg stod bak dem - rett bak dem. Hadde de snudd seg, ville det vært meg de traff.