Terroristene var kledd i uniform og var bevæpnet med maskingevær

Terroristene blokkerte alle moskéens utganger før de startet bombeangrepet inne i moskéen under fredagsbønnen denne uken.

DØDELIGSTE I EGYPTS HISTORIE: 305 mennesker mistet livet i angrepet på en moské i Sinai i Egypt. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / STR
DØDELIGSTE I EGYPTS HISTORIE: 305 mennesker mistet livet i angrepet på en moské i Sinai i Egypt. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / STR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mellom 25 og 30 terrorister sto bak angrepet på moskéen i Sinai i Egypt under fredagsbønnen denne uken.

Angriperne ankom stedet i SUVer, skal ha vært kledd i militæruniformer og var bevæpnet med automatvåpen. Noen skal ha båret maske, og minst én skal ha båret et IS-flagg, i følge CNN.

De skal så ha stilt seg ved moskeens innganger før de startet et bombeangrep inne i moskeen. De skal så ha skutt de som forsøkte å rømme.

Gjemte seg blant ofrene

En overlevende forteller til CNN at han lever fordi han gjemte seg bak kroppene til andre ofre mens terroristene gikk rundt i moskéen for å sikre at alle var døde.

- Ingen kom seg ut av moskeen, sa en annen overlevende til CNN. Han mistet selv sin far og åtte andre familiemedlemmer i angrepet, det dødeligste terrorangrepet i Egypts historie. Angrepet tok livet av 305 mennesker, blant dem 27 barn. I tillegg er 128 mennesker såret.

Presidenten lover å svare

Egypts president Abdel Fattah el-Sisi har erklært tre dagers landesorg i landet, og skal ha bedt militæret bygge et minnested til de som ble drept i angrepet.

Lederen for Al-Azhar, den største religiøse bevegelsen i landet, Ahmed El Tayyeb, har også fordømt angrepet, og sier at egyptere må bekjempe terror gjennom solidaritet og besluttsomhet.

President Sisi fortalte på egyptisk fjernsyn like etter angrepet at han «lover å hevne Egypts martyrer». Det egyptiske forsvaret sa lørdag at de har gjennomført luftangrep mot terroristene.

Ingen har påtatt seg ansvaret

Lokale sier til BBC at moskéen brukes av den lokale Sawarka-stammen, som er kjent for å samarbeide med sikkerhetsstyrker mot militanter.

Moskeen i al Rawda blir dessuten regnet som fødestedet til en viktig sufisk leder. Sufisme er en mysterietradisjon innen islam, som noen jihadister ser på som kjettersk.

Fortsatt har ingen tatt på seg ansvaret for angrepet, til tross for at minst én av terroristene bar IS-flagg. Timothy Kaldas fra Tahrir Institute for Middle East Policy sier til CNN at dersom det viser seg at IS står bak angrepet, viser dette at organisasjonen fortsatt er villige til å angripe sivile i store operasjoner.

Han sier at det kan være to grunner til at IS kan stå bak angrepet. For det første ser IS på tilhengere av sufisme som kjettere, og at dette kan legitimere et angrep på en sufisk moské.

For det andre kan det, i følge Kaldas, være en hevnaksjon på Sawarka-stammen, som har samarbeidet med egyptiske myndigheter for å bekjempe Wilayat Sinai, en egyptisk jihadistgruppe tilsluttet IS.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer