FLYSTYRT:  En prorussisk separatisk samler ammunisjon på stedet er et militært transportfly styrtet etter å ha bli skutt ned. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov
FLYSTYRT: En prorussisk separatisk samler ammunisjon på stedet er et militært transportfly styrtet etter å ha bli skutt ned. Foto: REUTERS/Shamil ZhumatovVis mer

- Terroristene vil få en passende reaksjon

49 drept da militært transportfly ble skutt ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): : Ukrainas president Petro Porosjenko har innkalt til hastemøte etter at et milltært transportfly ble skutt ned og 49 personer ble drept.

Han lover en «passende reaksjon».

- Alle de som er involvert i kyniske terrorhandlinger på denne størrelsen, må straffes. Ukraina trenger fred. Uansett vil terroristene få en passende reaksjon, heter det i en uttalelse fra Porosjenko.

Transportflyet, som er av typen Iljusjin-76, ble skutt ned i nærheten av byen Luhansk, som er et kjerneområde for opprørerne.

Sjokkert Jagland Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland reagerer sterkt på angrepet.

- Jeg er sjokkert og dypt bekymret etter å ha hørt om det fryktelige tapet av liv i vårt medlemsland Ukraina. Separatister vil ikke oppnå noe med disse tankeløse drapene. Sammen med våre internasjonale partnere vil vi i Europarådet fortsette å gjøre alt vi kan innenfor vårt mandat for å stabilisere situasjonen i Ukraina. President Porosjenko vet han kan regne med vår støtte, skriver Jagland i en uttalelse, ifølge NTB.

Ifølge ukrainske tjenestemenn ble flyet truffet av skyts fra grovkalibrede maskingevær. Det skal ha vært 40 fallskjermsoldater og et mannskap på ni om bord på flyet.

Strid om stridsvogner USA anklaget fredag Russland for å ha sendt stridsvogner og rakettutskytere over grensen til de prorussiske separatistene.

- Vår vurdering er at separatister øst i Ukraina har skaffet seg tunge våpen og militært utstyr fra Russland, sa det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Marie Harf, ifølge NTB.

Videoer lagt ut på internett tyder på at rakettkasterne er blitt fraktet gjennom Luhansk, ifølge Harf. Hun mener våpnene stammer fra et våpenlager i Russland.

- Russland vil hevde at stridsvognene ble tatt fra ukrainske styrker, men ingen ukrainsk stridsvognenheter har operert i dette området, sa Harf.

Regjeringen i Russland avviser anklagene fra USA og Ukraina og hevder i stedet at ukrainske stridsvogner har krysset grensen og kjørt inn i Russland.

- President Putin har bedt utenriksdepartementet om å kontakte sine ukrainske kolleger om denne alvorlige grensekrenkelsen, sa en talsperson for den russiske presidenten Vladimir Putin fredag.

LOVER REAKSJON.  President Petro Porosjenko sier at de som står bak nedskytingen av transportflyet vil få en "passende reaksjon". Foto: AP Photo/Christophe Ena
LOVER REAKSJON. President Petro Porosjenko sier at de som står bak nedskytingen av transportflyet vil få en "passende reaksjon". Foto: AP Photo/Christophe Ena Vis mer