KLAMRER SEG TIL HÅPET: Utenriksminister Espen Barth Eide nekter å gi opp håpet om å finne overlevedne nordmenn i Algerie. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
KLAMRER SEG TIL HÅPET: Utenriksminister Espen Barth Eide nekter å gi opp håpet om å finne overlevedne nordmenn i Algerie. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

- Terroristene ville drepe seg selv og de gjenværende gislene i et flammehav

Da det ikke gikk, begynte de å henrette gisler, forteller Espen Barth Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Espen Barth Eide bekrefter overfor Dagbladet søndag kveld at det norske utrykningsteamet i In Aménas nå jobber intest med ett hovedfokus: å finne de siste fem savnede nordmennene. 

Som Dagbladet har omtalt tidligere, har blant annet medisinsk personell fra Forsvaret gitt akutt kirurgi til sårede gisler i In Aménas. De har ikke lenger pasienter; hele den norske innsatsen er nå satt inn på å lete etter de siste fem nordmennene.  

- Håpet er det siste som dør. Så lenge vi med sikkerhet ikke vet situasjonen til de siste fem nordmennene, må vi håpe at de er i live, sier han til Dagbladet. 
 

Leiter på sykehus Derfor oppsøker de utsendte norske mannskapene nå lokale sykehus og andre steder der skadde nordmenn kan oppholde seg: Håpet er å finne nordmenn som er så hardt skadet at de ikke har kunnet gjøre rede for seg.  

Eide minner om at det også i Norge ble funnet en Utøya-overlevende på sykehus en god stund etter at selve terroranslaget var over. 

- De norske mannskapene i Algerie går i gjennom lister og snakker med ledelsen på sykehusene. Dette er et stort og møysommelig arbeid. Vi vil også lete i hovedstaden Alger, der de omkomne vil bli fraktet etter hvert. Det gjør vi ikke fordi vi legger til grunn at de savnene er omkommet. Men at norske liv har gått tapt, det er en mulighet vi nå må se i øynene, sier Eide.

Utenriksministeren bekrefter også at norske myndigheter har hatt langt større kunnskap om det som har skjedd under angrepet på Statoil-anlegget i Algerie enn det som har vært kjent hittil.

- Ville drepe seg selv og gisler i flammehav Informasjonen har blitt holdt igjen fordi den kunne hatt taktisk verdi for gisseltakerne.

Nå bekrefter han imdilertid at gisseltakerne lørdag begynte å henrette gisler.

- Det vi positivt vet er at gisseltakerne på lørdag forsøkte å sprenge hele anlegget. Terroristene ville drepe seg selv og de gjenværende gislene i et flammehav, men det klarte de ikke, sier Eide, og fortsetter:

- Så forstår vi det slik at de begynte å henrette de gjenværende gislene, og at de algeriske spesialstyrkene derfor rykket inn. Vi vet at det ble brukt makt mot gisseltakerne og at både gisler og gisseltakere døde under dette angrepet. Vi vet ikke om gislene da ble henrettet av gislene eller om de i døde under angrepet. Mange er døde, men vi vet ikke om om alle gislene er døde, det er der vi ikke har fullt innsyn, sier Eide.  

-al-Qaida har skylda Utenriksministeren understreker at håndteringen av terroraksjonen er algeriske myndigheters ansvar, men at Norge vil bistå så langt det lar seg gjøre.

- Støtter du militæraksjonen?
  
- Verken ja eller nei.  Det er viktig å understreke at det bare er en skyldig side i dette, og det er Mokhtar Belmokhtar og hans al-Qaida-organisasjon. De har skylda. Men hvorvidt den algeriske reaksjonen var den riktige, det er for tidlig å si.

- Men de som har uttalt seg mest kritisk om den algeriske reaksjonen, er også de som vet minst, legger han til.

Eide viser til at Frankrike og Stortbritannia etterhvert har lagt seg på den samme linja som Norge.

Norge har bedt algeriske myndigheter om å få delta i den senere evalueringen av terrorhåndteringen.