Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Terroristene vinner

Om republikanerne taper, mener president George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I går gikk presidenten på offensiven med noen av sine tøffeste angrep i valgkampen -- da han anklaget demokratene for å være mer opptatt av å trekke amerikanske soldater ut av Irak, enn å vinne krigen, skriver Los Angeles Times.

- Uansett hvordan de vender på det, er dette demokratenes oppskrift i Irak; terroristene vinner og Amerika taper, sa Bush til 5000 tilhengere i den fullpakkede arenaen til Georgia Southern University i Statesboro i går.

- Det er det som står på spill i dette valget. Demokratenes mål er å komme seg ut av Irak. Republikanernes mål er å vinne i Irak. Om du skal vinne krigen, må du kjempe den, sa presidenten.

Den siste uken av valgkampen vil avgjøre om Bush beholder majoriteten i Representantenes hus og Senatet. De siste meningsmålingene viser atpresidenten risikerer å tape flertallet begge steder, skriver Washington Post.

- Bare si nei

I Statesboro ramset Bush opp avlytting, tøffe avhørsmetoder og andre kontroversielle tiltak i krigen mot terror, og sa at demokratene «bare sier nei».

- Så når demokratene ber om din stemme, hva svarer du?

- Bare si nei, svarte de 5000 republikanske velgerne i arenaen.

FRYKTER DEMOKRATENE? Denne unge amerikaneren var ikke særlig blid under valgkampmøtet i Statesboro, der president Bush fortalte at Amerika taper om demokratene vinner valget. Foto: SCANPIX/AP
FRYKTER DEMOKRATENE? Denne unge amerikaneren var ikke særlig blid under valgkampmøtet i Statesboro, der president Bush fortalte at Amerika taper om demokratene vinner valget. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Demokratene svarte på angrepene fra Det hvite hus med å si at Bush nok en gang brukte partipolitikk for å splitte amerikanerne.

- I motsetning til hva presidenten ønsker, sier amerikanerne bare nei til hans fraværende plan, uten noen ende i sikte når det gjelder Irak, sa demokratenes senatsleder Harry Reid.

- Bush ønsker å beholde en republikansk kongress som bare aksepterer hans linje og ikke har gjort noe for å endre vår feilede Irak-politikk, sa demokratenes leder Nancy Pelosi i Representantenes hus.

Al-Qaida

I en analyse i Baltimore Chronicle peker journalisten Robert Parry - som avslørte flere Iran-Contras-skandaler for Associated Press og Newsweek på 1980-tallet - på at al-Qaida nettopp ønsker at USA skal bli værende i Irak.

Han viser til et brev datert 11. desember 2005, der en al-Qaida-leder kalt «Atiyah» skriver til den daværende terrorlederen Abu Musab al-Zarqawi i Irak om nødvendigheten av å se langsiktig på krigen.

- Det viktigste er at jihaden fortsetter stødig og med fast forankring, og at den vokser i antall tilhengere, styrke, klarhet om målet og synlige bevis hver dag. Det er i vår interesse å forlenge krigen, skriver «Atiyah».

- Jeg snakket om Bush

image: - Terroristene vinner

I går ble John Kerrys uttalelse på Pasadena City College i California også et hett tema i valgkampen. Senatoren åpnet talen med flere politiske vitser om Bush, før han sa:

- Du vet, utdannelse, om du gjør det meste ut av det, studerer hardt, gjør leksene dine og anstrenger deg for å være smart, kan du gjøre det bra. Om du ikke gjør det, blir du stående fast i Irak.

President Bush fordømte uttalelsen som «fornærmende og skammelig» i forhold til soldatene som tjenestegjør i Irak.

- Mennene og kvinenne som tjenestegjør i våre frivillige styrker er smarte og tjenestegjør fordi de er patrioter, og senator Kerry skylder dem en unnskyldning, sa presidenten.

Også den høyt dekorerte krigsveteranen og senatoren John McCain mente at Kerry skyldte soldatene en unnskyldning.

Men ifølge Kerry selv hadde han ikke snakket om soldatene som tjenestegjorde, men om president Bush.

- Om noen tror jeg ville kritisere de mer enn 140000 heltene som tjenestegjør i Irak, og ikke presidenten, som fikk oss stående fast der, er de gale, sa Kerry.

- Jeg er lei av disse avskyelige republikanske angrepene som alltid kommer fra de som aldri tjenestegjorde i krigen, men som elsker å angripe de som tjenestegjorde. Det er kvalmende at disse republikanske løpeguttene, som aldri har hatt på seg vårt lands uniform, lyver og fordreier de som har gjort det.

SNAKKET OM BUSH: Kerry sier han ikke kritiserte soldatene i Irak, men snakket om Bush under sin tale i Pasadena.