Terroristenes nye våpen har drept minst 105 mennesker i Europa på under ett år

Bilangrepene er enkle å organisere, billige, og nesten umulig å forsvare seg mot. 

ANGREPENE I EUROPA: Nice, Berlin, London og Stockholm. Fire ganger i løpet av kort tid har terrorister brukt kjøretøy for å drepe sivile i store europeiske byer. Foto: NTB Scanpix
ANGREPENE I EUROPA: Nice, Berlin, London og Stockholm. Fire ganger i løpet av kort tid har terrorister brukt kjøretøy for å drepe sivile i store europeiske byer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fire ganger på under ett år, har europeiske byer blitt rammet av angrep der et kjøretøy er brukt som våpen.

Etter angrepet i London i mars i år, skrev nyhetsbyrået Reuters at terrororganisasjonen IS i 2016 oppfordret leserne av deres nettmagasin til å bruke kjøretøy for å drepe og skade. De påtok seg også ansvaret for terrorangrepene i London, Nice og Berlin.

Eksperter sier at taktikken med å kjøre folk ned gjør at man slipper å skaffe til veie sprengstoff eller våpen, og et slikt angrep kan utføres av en enkeltperson uten å bruket et nettverk av andre militante.

Det minsker sjansen for å bli oppdaget av etterretningstjenestene.

- Det er opplagt noe det er enormt vanskelig å finne enkle midler mot, men det at man kan sperre av områder rent fysisk, er noe som kan begrense skaden enkelte steder som gågater, torg og steder hvor det er sjanse for at mye folk samler seg, sier ekstremisme-ekspert Lars Gule.

Betongløver

I Drottninggatan i Stockholm fredag, var det få fysiske sperringer, bortsett fra noen betongløver, som ble dyttet foran lastebilen som meide ned folk i Drottningatan fredag denne uka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer