GUD STRAFFER DE HOMOFILE: Far til massemorder Omar Mir Seddique Mateen (29) la ut denne videoen på sin Facebook-profil. Video: Facebook/Seddique Mateen / Storyful Vis mer

Terroristens far: - Gud straffer homofile, det er ikke opp til Guds tjenere

Far til Omar Mateen (29) tar avstand fra sønnens handlinger i en facebookvideo. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettsmedisinerne jobber på spreng for å identifisere likene til de 49 menneskene som ble drept natt til søndag, mens pårørende etter skytemassakren desperat venter på svar.

Foreløpig er det ikke kjent hva som fikk Omar Mateen (29) til å gå berserk på homseklubben Pulse i Orlando, men to ting er kjent: For det første skal han ha sverget troskap til IS.

For det andre har hans far forklart at sønnen ble opprørt da han så to homofile kysse og ta på hverandre i Miami for to en stund tilbake siden.

Nå får en video hans far Seddique Mateen postet på Facebook etter angrepene, oppmerksomhet i utenlandske medier.

I videoen, som senere ble slettet, kommer den eldre Mateen med homofobiske uttalelser, selv om han tar avstand fra sønnens handlinger.

- Jeg er svært opprørt, og har sagt det samme til det amerikanske folk. Jeg vet ikke hvorfor han gjorde en sånn handling under den hellige måneden ramadan. Når det gjelder homoseksualitet, straffer Gud det de gjør. Det er ikke opp til Guds tjenere, sier han i videoen.

Poster videoer

Det er ikke første gang han poster videoer av seg selv.

Seddique virker nemlig å ha ambisjoner om å bli president i Afghanistan. Ifølge Washington Post har han støttet Taliban og fordømt pakistanske myndigheter.

Bare timer før hans sønn begynte å skyte på homoklubben i Orlando, publiserte han et innlegg på Facebook-sida si, hvor det kan se ut som at han gir seg ut for å være Afghanistans president.

Preget

I innlegget beordrer han også arrestasjon av en rekke politiske personligheter i Afghanistan.

Da Dagbladet møtte ham mandag, var han preget av hendelsen. Siden har han latt seg intervjue av en rekke andre medier, og gjentatt budskapet.

- Hvis han var i live i dag ville jeg stilt ham ett spørsmål: Hvorfor gjorde du dette? Hvorfor? Det er nemlig så uforståelig. Jeg ga ham alt. Den beste utdanningen man kan oppdrive. Han hadde sitt eget hus og sitt eget liv. Vi gav ham masse kjærlighet og støtte, sa han til Dagbladet i morges.

I videoen han postet i dag gjentok han at hans sønn var en god sønn.
- Jeg visste ikke at han hadde hat i sitt hjerte, sier han i videoen.

I FBIs søkelys to ganger

Politiet pekte raskt ut hans 29 år gamle sønn som gjerningsmannen som tok livet av 49 andre mennesker før han selv ble skutt av politiet natt til søndag.

I amerikanske medier beskrives han som bodybuilder og en religiøs mann. Han hadde på et tidspunkt et ønske om å bli politi, men gjorde aldri noe for å realisere det.

Han hadde siden september 2007 jobbet i sikkerhetsselskapet G4S, og gjennom jobben hadde han tillatelse til å bære våpen.

Mateen har vært under etterforskning av FBI to ganger tidligere for mulige bånd til kjente terrorister, men FBI henla begge sakene.