Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zacarias Moussaoui

Terroristens oppgjør med bin Laden

Zacarias Moussaoui (51) er den eneste som er dømt i en amerikansk domstol for å ha en rolle i terrorangrepet 11. september. Nå advarer han unge muslimer mot å la seg lure av personer som Osama bin Laden.

DØMT: Zacarias Moussaoui soner en livsstidsdom for sin rolle under terrorangrepet 11. september 2001. Foto: Sherburne County, Minn., Sheriff's Office via AP
DØMT: Zacarias Moussaoui soner en livsstidsdom for sin rolle under terrorangrepet 11. september 2001. Foto: Sherburne County, Minn., Sheriff's Office via AP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Moussaoui unngikk så vidt dødsstraff under rettssaken i 2006. Nå soner han en livsstidsstraff i et føderalt fengsel i Colorado.

Moussaoui var ikke direkte involvert i flykapringene septembermorgenen i 2001. Men han ble dømt fordi retten fant at han kunne ha forhindret angrepene dersom han ikke hadde løyet til FBI under avhør en måned før terrorangrepet.

YNDLINGSSØNN: Fram til nylig visste ingen hvordan Hamza bin Laden (28) ser ut, men nå har CIA offentliggjort nesten 500 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011. Her er noe av det som ble funnet. Video via CNN Vis mer

Forkaster

I aprilsendte han en håndskrevet begjæring til en føderal domstol i Alexandria i håp om å få bedre soningsforhold. Her tar han et oppgjør med fortida og forbindelsen til al-Qaida og Osama bin Laden.

- Jeg tar avstand og forkaster Osama bin Laden som en nyttig idiot for CIA og Saudi-Arabia. Jeg jeg tar også utvetydig avstand fra en hver terrorhandling, terrorangrep og propaganda mot USA, skriver Moussaoui, ifølge AP.

I tillegg kommer han med noen ord til unge mennesker.

- Jeg ønsker å advare unge muslimer mot bedraget og manipulasjonen til disse falske jihadistene, skriver Moussaoui.

Ønsker Giuliani

Han ønsker også at Rudy Giuliani, som var ordfører i New York under terrorangrepet, eller den kjente advokaten Alan Dershowitz skal representere ham slik at han kan vitne i en sivilsak fremmet av ofre for terrorangrepet.

RETTSSAK: En tegning viser Zacarias Moussaoui under rettssaken i 2006. Foto: AP Photo/Dana Verkouteren
RETTSSAK: En tegning viser Zacarias Moussaoui under rettssaken i 2006. Foto: AP Photo/Dana Verkouteren Vis mer

Dette er veldig andre holdninger enn de han viste under rettssaken i 2006. Den gangen hånet han terrorofrene og viste et seierstegn med hendene da juryen besluttet å gi ham livsstidsstraff i stedet for dødsstraff.

- Gud velsigne Osama bin Laden. Dere vil aldri ta ham, sa Moussaou under den siste høringen om straffeutmåling, ifølge AP.

Bin Laden ble imidlertid drept under et raid fra amerikanske styrker i Pakistan i 2011.

Avvist

Moussaoui har, ifølge nyhetsbyrået, skrevet mange brev til domstolen, men dette skal være første gang han har tatt tydelig avstand fra terrorisme.

- Han har vært der i 14 år. Det er en lang tid hvor du kan tenke over det du har gjort. Jeg ser ikke at han lyver. Det var så mange ganger tidligere han kunne ha hjulpet seg selv ved å lyve, men han gjorde ikke det, sier antropologiprofessor ved Plymouth State University, Katherine Donahue, til AP.

Hun skrev boka «Slave of Allah» etter å ha vært til stede under rettssaken i 2006.

Dommer Leonie Brinkema, som også ledet rettssaken i 2006, avviste Moussaouis begjæring om bedrer soningsforhold, og sier at de må sendes til en domstol i Colorado hvor han soner dommen.

Moussaoui har anket beslutningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!