Terroristens plakat: - En handlingsplan

Anders Behring Breivik fikk god tid til å vise fram plakater og gjøre nazihilsen da han ankom retten. - Han bruker sin tid i rampelyset til et politisk teater, sier ekspert.

MYE ROT: Psykiater Henning Værøy om Anders Behring Breivik sine uttalelser i retten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Oppmerksomheten i minuttene fra Anders Behring Breivik ankom retten til han satte seg ved sin forsvarer, Øystein Storrvik, ble rettet mot hans plakater og nazihilsen.

Breivik ankom gymsalen i Telemark fengsel med to ark pakket i plastlommer.

Det ene av dem tettpakket med tekst. Det andre med det korte budskapet og kjente konspirasjonsteorien: «Stop your genocide against our white nations».

- Plakatene og deres innhold sender et signal om at dette er en mann som for en hver pris vil fremme sitt politiske budskap. Dette er tegn på at det ikke er snakk om en angrende synder, men en mann som bruker en hver anledning til å markedsføre sitt ekstreme politiske syn. Det trekker i negativ retning for hans del, siden retten skal vurdere om han fortsatt er i stand til å gjøre farlige handlinger, sier Henning Værøy, psykiater og Dagbladets ekspert i forbindelse med rettssaken om Anders Behring Breiviks prøveløslatelse.

- Likner på manifestet

Lars Erik Nese Berntzen er postdoktor ved universitetet i Bergen er ekspert på ekstremisme. Han forteller til Dagbladet at frasen er veletablert og mye brukt blant høyreekstreme, og var blant annet sentral i virkelighetsbildet til terroristen som stod bak moskéangrepene på New Zealand i 2019.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.