Terrorister engasjerer seg mot terror

En gruppe tidligere terrorister har engasjert seg i kampen mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gruppe tidligere beinharde terrorister har engasjert seg i en kampanje for å hindre andre i å følge i deres fotspor, skriver The Australian.

Blant dem er en av hovedmennene bak Bali-bombene, Ali Imron.

Ali Imron tilhørte den militante islamistiske gruppen Jemaah Islamiah (JI), som opererer i Sørøst-Asia. For fem år siden fylte han en bil med sprengstoff, kjørte den inn på Sari Club på Bali og overlot den til selvmordsbomberne som tok med seg 202 mennesker i døden.

Imron soner nå en livstidsdom i Indonesia, og fra cella jobber han nå med å avverge at andre gjør som han gjorde.

- Det var feil type jihad, uttalte han i et intervju nylig.

Angrende terrorister

Imron er ifølge The Australian en av stadig flere terrorister som tar avstand fra volden de tidligere var en del av.

En av de første angrende terroristene var Nasir Abas. Han var en lederskikkelse i JI, ekspert på våpen og drev våpentrening for medlemmene av terrorcellen.

ANGRENDE BALI-BOMBER:  Ali Imron hadde en viktig rolle i terrorangrepet på den indonesiske ferieøya i 2002. Nå forsøker han å hindre at andre gjør samme feil som han selv gjorde. Foto: PUTU PASTIKA/ AFP PHOTO
ANGRENDE BALI-BOMBER: Ali Imron hadde en viktig rolle i terrorangrepet på den indonesiske ferieøya i 2002. Nå forsøker han å hindre at andre gjør samme feil som han selv gjorde. Foto: PUTU PASTIKA/ AFP PHOTO Vis mer

Abas ble arrestert i Indonesia for brudd på immigrasjonslovgivningen og fengslet i 10 måneder. Etter at han ble løslatt i 2004, har han hjulpet politiet.

I den kommende boken til Nupi forsker Tore Bjørgo og amerikaneren John Horgan, 

«Leaving Terrorism Behind», sier terrorforskeren Zachry Abuza at en av de grunnene Abas oppga for sidebyttet var den anstendige og humane behandlingen han ble gitt av politiet.

Abuza mener at dette har blitt en hjørnestein i terrorbekjempelsen i Malaysia, Singapore og Indonesia.

Invitert med på bønn
- Han ble ikke slått eller torturert, men i stedet invitert til å be sammen med politiet under avhørene. Dette var med på å ødelegge bildet av myndighetene som «foredere mot Islam», sier Abuza.  

Mer enn 300 mennesker har blitt arrestert for terror i Indonesia. Av disse skal ca 30 ha blitt rehabilitert og samarbeider nå aktivt med myndighetene.

En av grunnene til suksessen mener Abuza, er at lederne i antiterrorstyrken i Indonesia  kjent som Detachment 88, er dypt religiøse.

Lederen for Detachment 88 har også ledet bønner i fengselet og tillatt avbrudd til bønn under avhør.

ALI IMRON: Her i en rekonstruksjon av hendelsesforløpet under rettssaken i 2003. Den gang sa han at han var stolt over det han hadde gjort, men lei seg for ofrene.
NASIR ABAS: Den tidligere terrorlederen har brukt de siste årene til å hjelpe myndighetene.