Terrorister har tatt gisler på Helgelandskysten

Øvelse Gemini har pågått i flere dager der Regjeringen, Forsvaret og Politiet trener mot potensielle terrorangrep.

OLJETERROR: Denne uken gjennomførte Forsvaret og politiet øvelse Gemini i Helgeland politidistrikt. Øvelsen er den første store antiterrorøvelsen etter terrorangrepet på Norge den 22. juli i fjor. Målet med øvelsen er å øve tettere samhandling mellom enheter og spesialstyrker fra Forsvaret og politiet. Her aksjonerer politifolk fra Beredskapstroppen mot et kapret fartøy.
Foto: Simon Solheim / NTB scanpix
OLJETERROR: Denne uken gjennomførte Forsvaret og politiet øvelse Gemini i Helgeland politidistrikt. Øvelsen er den første store antiterrorøvelsen etter terrorangrepet på Norge den 22. juli i fjor. Målet med øvelsen er å øve tettere samhandling mellom enheter og spesialstyrker fra Forsvaret og politiet. Her aksjonerer politifolk fra Beredskapstroppen mot et kapret fartøy. Foto: Simon Solheim / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorister har fått kontroll over en oljeinstallasjon ved Helgelandskysten, og det er mange gisler. Hva gjør regjeringen?

Øvelsen Gemini har pågått i flere dager og gikk torsdag inn i den siste fasen. Hele regjeringen, forsvarssjefen, politidirektøren og ledelsen i flere departementer var samlet til et simulert krisemøte ved Statsministerens kontor torsdag for å diskutere situasjonen, skriver NTB.

Øvelsen går ut på at terrorister har tatt kontroll over en olje- og gassinstallasjon og krever at Norge skal endre sin politikk overfor aktører i et annet land. For å sette makt bak kravene, truer de med å ta livet av gislene. Mer konkret enn dette ville forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) ikke være fordi øvelsen ennå ikke er avsluttet, skriver NTB videre.

- Øvelsen startet mandag og avsluttes i løpet av morgendagen, sier informasjonsoffiser Ivar Moen til Dagbladet.

FLERE AKTØRER: Øvelsen Gemini har pågått i flere dager. Hele regjeringen, forsvarssjefen, politidirektøren og ledelsen i flere departementer var samlet til et simulert krisemøte ved Statsministerens kontor torsdag for å diskutere situasjonen.Foto: Simon Solheim / NTB scanpix
FLERE AKTØRER: Øvelsen Gemini har pågått i flere dager. Hele regjeringen, forsvarssjefen, politidirektøren og ledelsen i flere departementer var samlet til et simulert krisemøte ved Statsministerens kontor torsdag for å diskutere situasjonen.Foto: Simon Solheim / NTB scanpix Vis mer

Det kommer hele tiden overraskelsesmomenter, og regjeringen vet ikke om terroristene vil komme med nye utspill, skriver NTB videre.

- Terroristene ønsker at vi skal endre politikken vår, og da er spørsmålet: Skal vi gjøre det? Svaret fra regjeringens side er naturligvis nei. Men vi må se på konsekvenser av den beslutningen. Hvordan skal den kommuniseres? Til hvem? Hvordan skal man se det opp mot en pågående skarp situasjon? - sier Barth Eide.

Spent på bistandsinstruksen Noe av det mest vesentlige har vært å se hvordan den såkalte bistandsinstruksen fungerer - altså situasjoner hvor det er aktuelt for politiet å be om bistand fra Forsvaret. Dette samarbeidet er blitt kritisert for å ha fungert dårlig 22. juli. Både Barth Eide og justisminister Grete Faremo (Ap) mener øvelsen har gitt svært positive resultater.

Informasjonsoffiseren forteller at noe av hensikten med øvelsen er å øke samarbeidet med Forsvaret og Politiet.

- Dette er en årlig øvelse som har fått et økt fokus etter 22. juli i fjor. Fokusområdet er å jobbe med samarbeidet mellom Politiet og Forsvaret, og videre utvikle forholdet. Øvelsen har så langt vært meget vellykket, og alle deltagende parter er svært fornøyd, sier Moen videre.

REALISTISK: Forsvarsministeren kaller øvelsen «veldig realistisk» og viser til at det er en virkelig oljeinstallasjon som er inkludert. Foto: Simon Solheim / NTB scanpix
REALISTISK: Forsvarsministeren kaller øvelsen «veldig realistisk» og viser til at det er en virkelig oljeinstallasjon som er inkludert. Foto: Simon Solheim / NTB scanpix Vis mer

- Det var en veldig nyttig øvelse. Vi fikk illustrert noen av de dilemmaene vi fort kan stå overfor i den virkelige verden, sier Faremo.

Den nye bistandsinstruksen er fortsatt ute på høring, men ventes vedtatt om kort tid. Barth Eide og Faremo sier det er viktig å få en anledning til å øve på hvordan de nye reglene virker i praksis først.

Allerede tidlig i øvelsen besluttet Barth Eide at Forsvaret kunne bistå politiet. Forsvarsministeren kaller øvelsen «veldig realistisk» og viser til at det er en virkelig oljeinstallasjon som er inkludert. Øvelsen foregår dermed i virkelige omgivelser og er ikke bare et scenario på et papir som beslutningstakerne skal forholde seg til.

- Jeg har i hvert fall lagt merke til at kontakten mellom Forsvaret og politiet ble etablert raskt. Vi har vært opptatt av at man skal ha en felles situasjonsforståelse, og dette har fungert mye bedre nå enn ved tidligere øvelser, sier Barth Eide.

Øve, øve I løpet av øvelsen har man oppdaget lærings- og forbedringspunkter, men Barth Eide sier det er for tidlig å konkludere om hvordan det hele gikk før øvelsen er overstått. Noe av det viktigste har vært å se på hvem som har de ulike ansvarsområder i en krisesituasjon.

OVERRASKELSER: Det kommer hele tiden overraskelsesmomenter, og regjeringen vet ikke om terroristene vil komme med nye utspill. Foto: Simon Solheim / NTB scanpix
OVERRASKELSER: Det kommer hele tiden overraskelsesmomenter, og regjeringen vet ikke om terroristene vil komme med nye utspill. Foto: Simon Solheim / NTB scanpix Vis mer

- Det er viktig å øve på slike ting. Når en skarp situasjon oppstår - og det gjør det før eller siden - så bør de sentrale beslutningstakerne ha vært gjennom et spill, en simulering, av hva som kan skje, sier han, og fortsetter:

- En reell krise er aldri identisk med det man har trent på. Men selve treningen skaper bevissthet om roller, om betydningen av tid og om de mange dilemmaene som kan oppstå, sier han.

ACTION: Målet med øvelsen er å øve tettere samhandling mellom enheter og spesialstyrker fra Forsvaret og politiet. Spesialstyrkene fra Forsvarets spesialkommando (FSK) deltok på øvelsen.
Foto: Simon Solheim / NTB scanpix
ACTION: Målet med øvelsen er å øve tettere samhandling mellom enheter og spesialstyrker fra Forsvaret og politiet. Spesialstyrkene fra Forsvarets spesialkommando (FSK) deltok på øvelsen. Foto: Simon Solheim / NTB scanpix Vis mer