SVEKKET:  Al-Shabaabs posisjon er sterkt svekket etter at Kenya sendte militære styrker til det krigsherjede landet. Al-Shabaab har i dag nær tilknytningt til Al-Qaida. Foto: Omar Faruk/Reuters
SVEKKET: Al-Shabaabs posisjon er sterkt svekket etter at Kenya sendte militære styrker til det krigsherjede landet. Al-Shabaab har i dag nær tilknytningt til Al-Qaida. Foto: Omar Faruk/ReutersVis mer

Terrorister i pengeknipe

Al-Shabaab - de unge - er en terrororganisasjon i pengetrøbbel. Kenya får skylda, derfor angriper terroristene Nairobi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAIROBI (Dagbladet): Al-Shabaab er fryktet og blir i dag ansett for å være en av verdens verste terrororganisasjoner, med nær tilknytning til Al-Qaida.

- Al-Shabaab er en organisasjon som fram til 2006 var under kontroll av mer moderate islamistiske krefter. Men etter at amerikanske styrker gikk inn i Somalia, og forsøkte ved hjelp av lokale «krigslorder» å pågripe islamske ledere, har Al-Shabaab utviklet seg til en terrororganisasjon.

- De var lenge under kontroll av Islamic Court, men etter USAs angrep har Al-Shabaab forandret seg til en terrororganisasjon, sier Abdirahman Ahmed Muhamed til Dagbladet.

Samfunnsøkonomen som kom til Norge som ung flyktning i 1989, jobber i dag for FN organisasjonen IOM (International Organization for Migration)  i Øst-Afrika. Han er flere ganger i året i Somalia på jobb, og er en av de som kan mest og Al-Shabaab.

Millioner på flukt - Somalia er delt i tre. Det er andre forhold i Somaliland og Puntland i nord. I sør hadde Al-Shabaab kontroll, helt til afrikanske og kenyanske styrker invaderte Sør-Somalia  i 2011. Kenya tok kontroll over havnebyene, og strupet dermed økonomien til Al-Shabaab, forteller Abdirahman Ahmed Muhamed.

Økonomi og de kenyanske styrkene i Somalia er årsaken til at Al-Shabaab de siste åra har utført terror i Kenya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Borgerkrigen har rast i Somalia de siste 23 åra. Millioner av mennesker er på flukt. Noen har kommet seg til Norge og andre europeiske land, men de aller fleste har flyktet til Kenya.

- Bare i verdens største flyktningeleir - Dadaab - nordøst i Kenya, vel 10 km fra grensa til Somalia, har rundt 500 000 flyktninger slått seg ned, sier Abdirahman Ahmed Muhamed som har skrevet hovedoppgave ved Universitetet i Oslo om terrorfinansiering og overføring av penger fra Norge til Somalia.

- Tar avstand Først etter den kenyanske invasjonen i 2011, startet terroren i Kenya. I den tiden hadde Al-Shabaab sterk støtte hos somaliere som hadde flyktet fra det krigsherjede landet.

- Men etter at Al-Shabaab drepte en rekke somaliere snudde stemningen. Al-Shabaab har i dag ingen sterk posisjon blant somaliere flest. Organisasjonen hadde før støtte av de mange kenyanerne av etnisk somalisk opprinnelse, det har Al-Shabaab ikke idag. De fleste tar avstand fra terrororganisasjonen, sier Muhamed.

Han anslår at av de om lag 30 000 somalierne som i dag har tilhold i Norge, bare er vel 100 personer som støtter Al-Shabaab.

- Det vi vet er at cirka 20 unge radikaliserte somaliere bosatt i Norge har sterk tilknytning til Al-Shabaab.

- Manipulerer unge Abdirahman Ahmed Muhamed er ikke overrasket over at minst en ung norsk-somaliere har deltatt i terroren i Kenya.

- Unge radikaliserte somaliere i Norge og Europa vil kjempe for nasjonen Somalia og føler et eierskap en stolthet over det som var deres land. Mange av dem er manipulerte til å tro at dette er en kamp for det gode - islam - mot den vonde - kristendommen og vesten, sier Muhamed.

Abdirahman Ahmed Muhamed mener Al-Shabaab har liten støtte blant somaliere flest.

- Vinden snudde da somaliere oppdaget at de fleste ofrene for Al-Shabaabs terror var somaliere, sier samfunnsøkonomen.

- IKKE OVERRASKET :  Abdirahman Ahmed Muhamed er ikke overrasket over at minst en ung norsk-somaliere har deltatt i terroren i Kenya. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
- IKKE OVERRASKET : Abdirahman Ahmed Muhamed er ikke overrasket over at minst en ung norsk-somaliere har deltatt i terroren i Kenya. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer