NERVEGASSANGREP: Tokyo ble utsatt for et nervegassangrep med sarin i 1995, da en religiøs sekt drepte 12 og skadet 5000. Dette bildet er fra en øvelse som markerte 10-årsmarkeringen for angrepet. Sarin er en av nervegassene Israel og USA mener Syria innehar, og som kan ende hos terrorister. Foto: Issei Kato/Reuters/Scanpix
NERVEGASSANGREP: Tokyo ble utsatt for et nervegassangrep med sarin i 1995, da en religiøs sekt drepte 12 og skadet 5000. Dette bildet er fra en øvelse som markerte 10-årsmarkeringen for angrepet. Sarin er en av nervegassene Israel og USA mener Syria innehar, og som kan ende hos terrorister. Foto: Issei Kato/Reuters/ScanpixVis mer

- Terrorister jakter Syrias nervegass-ressurser

En liten dråpe av nervegiften VX på huden er dødelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrias despot Bashar Assad har satt inn militæret for å slå ned opprøret i landet. Det er ikke bekreftet hvor mange sivile som er drept i opptøyene i landet, men det siste anslaget er på 2200 sivile.

I tillegg har Assad rensket en palestinsk flyktningleir sør i landet, før han jevnet den med jorda.

Israel og USA frykter nå at terrororganisasjoner skal utnytte uroen i Syria til å sikre seg masseødeleggelsesvåpen (MØV). Dette kommer fram i et intervju den israelske ambassadøren til USA, Michael Oren, har gitt til Wall Street Journal.

- Vi er svært bekymret for statusen til Syrias masseødeleggelsesvåpen, inkludert kjemiske våpen. Sammen med den amerikanske regjeringen, overvåker vi situasjonen svært nøye, sier Oren til Wall Street Journal.

Nervegass Amerikansk etteretning mener Syrias ukonvensjonelle våpenprogram inkluderer sennepsgass, sarin og VX, den dødeligste nervegiften som noen gang er framstilt.

VX er en blank, fargeløs væske med samme konsistens som motorolje. Selv en liten dråpe som trenger gjennom huden, kan ødelegge nervesystemet til et menneske. Det finnes motgift, men VX virker så raskt at man må ha motgiften omtrent samtidig som man blir utsatt for nervegiften. VX er utviklet etter Andre verdenskrig.

Syria skal også ha missil- og artillerisystem til å bruke de svært dødelige stoffene i et angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har nylig konkludert med at Syria «etter all sannsynlighet» var i ferd med å bygge en atomreaktor i 2007 i et anlegg som nå er utbombet. Det har aldri blitt bekreftet på noen side, men det er en utbredt oppfatning om at israelske bombefly utførte et angrep på anlegget i 2007 for å hindre at Syria skulle få atomvåpen.

FØR OG ETTER: Satelittbildet til venstre er fra 5. august 2007, mens det til høyre er 24. oktober 2007. På bildet til høyre er det FN mener etter all sannsynlighet var et atomanlegg jevnet med jorda etter det man antar var et israelsk bombeangrep. Foto: EPA/DIGITALGLOBE/Scanpix
FØR OG ETTER: Satelittbildet til venstre er fra 5. august 2007, mens det til høyre er 24. oktober 2007. På bildet til høyre er det FN mener etter all sannsynlighet var et atomanlegg jevnet med jorda etter det man antar var et israelsk bombeangrep. Foto: EPA/DIGITALGLOBE/Scanpix Vis mer

I 2003 gikk USA til invasjon av Irak fordi landet hadde masseødeleggelsesvåpen. Det viste seg seinere at etteretningen ikke var god nok og det ble aldri funnet bevis på at landet faktisk hadde slike våpen. Det har foreløpig ikke vært aktuelt med en FN-støttet militær intervensjon i Syria for å beskytte sivilbefolkningen mot Assads overgrep, som man har gjort i Libya. Heller ikke et militært angrep for å sikre MØV har vært oppe så langt.

En amerikansk kilde sier til Wall Street Journal at Syrias MØV er av «stor viktighet og under intense granskninger»

- Vi ser for oss mange forskjellige utfall etter at Assad-regimet faller, sier Oren.

Ikke underskrevet MØV-avtale Syria har gjentatte ganger nektet for å ha utviklet kjernefysiske, kjemiske eller biologiske våpen. Landet anklager i stedet Israel for å ha utviklet det største arsenalet av kjemiske våpen i Midt-Østen, en påstand Israel aldri har bekreftet eller benektet.

Syria er et av fem land som ikke har signert konvensjonen mot kjemiske våpen, som forbyr all produksjon og lagring av masseødeleggelsesvåpenet. De andre fire landene er Angola, Nord-Korea, Egypt og Somalia.

Israel har, sammen med Burma, signert konvensjonen, men ikke ratifisert den.

IRAK: Saddam Hussein brukte i 1988 kjemiske våpen mot den kurdiske befolkningen i Nord-Irak. Nervegiftene Sarin og VX ble brukt i angrepet som drepte 5000 kurdere. Her står to menn ved gravene etter de drepte. Mange av de overlevende sliter fortsatt med ettervirkninger etter å ha blitt utsatt for nervegiftene. Foto: AP Photo/Yahya Ahmed/Scanpix
IRAK: Saddam Hussein brukte i 1988 kjemiske våpen mot den kurdiske befolkningen i Nord-Irak. Nervegiftene Sarin og VX ble brukt i angrepet som drepte 5000 kurdere. Her står to menn ved gravene etter de drepte. Mange av de overlevende sliter fortsatt med ettervirkninger etter å ha blitt utsatt for nervegiftene. Foto: AP Photo/Yahya Ahmed/Scanpix Vis mer