Terrorister kan ha radioaktive bomber

Hundrevis av radioaktive generatorer var slengt på skraphaugen etter Sovjet-tiden. Nå har flere av dem forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For seks måneder siden var det bare søppel fra den kalde krigen, hundrevis av små radioaktive generatorer som lå henslengt over hele det tidligere Sovjetunionen. Det var bare en og annen uteligger som dukket opp med radioaktive brannskader som minnet om at de var farlige, melder Washington Post.

Terroraksjonene mot USA den 11. september gjorde at noen begynte å se på dem med nye øyne, som mulige komponenter for nye terrorangrep. Da de begynte å undersøke fant de ut at flere var forsvunnet.

To borte i Georgia

I Georgia, ved Svartehavet, er det en undersøkelse i gang etter at to radiotermiske generatorer, RTG, har forsvunnet. De to generatorene skal ha blitt forlatt på en tidligere militærbase, og stjålet derfra.

Rett før jul ble tre skogsarbeidere alvorlig skadd etter at de snublet over en lignende etterlevning fra Sovjet-tiden midt i en skog nordvest i Georgia. De fikk brannskader og skader på indre organer. En av dem har kommet seg, mens de to andre fremdeles er alvorlig syke tre måneder etter hendelsen.

Dette er RTG

  • En type batteri som lager elektrisitet av radioaktiv energi.
  • De ble brukt av både russere og amerikansere som energikilde i romsonder.
  • En liten lekkasje er nok til å mennesker i nærheten alvorlige stråleskader.

    (Kilde: Aftonbladet.se)

I februar i år fant en gruppe fra det internasjonale energibyrået IAEA ytterligere to deler fra RTG-er i det samme skogområdet. To sylindere inneholdt det høyst radioaktive strontium-90.

Ligger åpent tilgjengelige

Russiske myndigheter har også dokumentert at minst en radiothermisk generator har forsvunnet langt øst i landet. 85 generatorer skal ha blitt forlatt ved kysten på 60- og 70-tallet, og noen av innretningene skal ha blitt ødelagt for å få tilgang til skrapmetallet.

- Generatorene lå åpent ute, klart synlig fra havet, og ble ikke kontrollert mer enn en gang i året. De siste årene har de ikke blitt kontrollert i det hele tatt, skriver en russisk kommisjon som inspiserte generatorene i 1997, melder Washington Post. De legger til at de lett kunne bli mål for terrorangrep, og at det ville gikk svært alvorlige følger.

Av de 85 generatorene som de skulle inspisere klarte de bare å finne 52. Bare tre av dem var gjerdet inn. Resten lå åpent tilgjengelige.

RTG-ene ble blant annet brukt til å gi strøm til sjøbøyer og kommunikasjonsutstyr i avsidesliggende områder. Hver av dem har svært mye radioaktivt materiale i seg av typen cesium og stromtium. Ingen av stoffene kan brukes til å lage atombomber, men de kan brukes sammen med konvensjonelle bomber, og spre det svært dødelige materialet over store områder.

Talskvinne for det internasjonale energibyrået IAEA, Melissa Gleming sier at de er problem, sett i forhold til terrorisme.

- Men siden vi har problemer med å finne dem, kan vi anta at det vil være vanskelig å finne dem for terroristene også, sier Fleming til Washington Post.

RADIOAKTIVT FUNN: Et IAEA-team har her funnet to radioaktive sylindere i Georgia. Funnet 3. februar var det andre på to måneder.