Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Terrorister kan ha senket «Kursk»

Jakten på syndebukker etter «Kursk»-tragedien er i gang. I går hevdet sikkerhetstjenesten FSB at terrorister kan ha senket atomubåten i en selvmordsaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske påtalemyndigheten begynte i går sin etterforskning av ulykken. Sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB kom samtidig med den kanskje mest oppsiktsvekkende teorien til nå: To personer fra Dagestan - Tsjetsjenias naborepublikk - skal ha vært om bord i «Kursk» og kan stå bak en terroraksjon.

- De var ikke medlemmer av mannskapet. Helt fra første stund har vi samlet inn informasjon om hva de egentlig gjorde på ubåten. Den ene av de to var militær, den andre sivil, sa FSB-sjef Nikolaj Patrusev på en pressekonferanse i går.

Tsjetsjenia-spor

Det er tidligere også spekulert i om «Kursk»-havariet har forbindelse med krigen i Tsjetsjenia. Tsjetsjensk gerilja hevder at «Kursk» ble sprengt innenfra i en selvmordsaksjon gjennomført av deres støttespillere. I en melding på nettstedet Kavkaz, som står de tsjetsjenske opprørerne nært, heter det at aksjonisten skal ha mønstret på «Kursk» i juni med det mål å senke fartøyet som ledd i «den hellige krigen» mot Russland. Opplysninger i en tyrkisk avis navngir tre personer som skal ha gjennomført terrorhandlingen om bord på «Kursk». To av de navngitte står oppført på mannskapslista som ble offentliggjort av avisa Komsomolskaja Pravda før helga.

Leter etter skyldige

Russiske myndigheter etterforsker nå ubåtkatastrofen som en kriminalsak. Selv om president Vladimir Putin har forsikret folket om at han ikke er på jakt etter syndebukker, så vil det være politisk gunstig å finne noen «skyldige» for den russiske redningsfadesen så fort som mulig. Presset fra opinion og presse er enormt, og Putin lovte i går streng straff for de skyldige. Hele den russiske Nordflåtens ledelse, samt forsvarsminister Igor Sergejev og marinesjef Vladimir Kurojedov, kan rammes hardt av etterforskningen. Både Sergejev og Kurojedov tilbød seg i går å gå av. Men Putin ba dem bli sittende, en framgangsmåte som formelt sett er riktig. President Vladimir Putin innrømmer nå at tilstanden i marinen er elendig.

Til avisa Nezavisimaja Gazeta sa han i går:

- Jeg trodde aldri at tilstanden var så dårlig.