Terrorister kan ha Stinger-raketter i England

Gatwick-flyplassen i London er delvis stengt, og store militærstyrker overvåker Heathrow. Eksperter frykter at terrorister vil skyte ned passasjerfly med Stinger-raketter. En mann er arrestert med en håndgranat i bagasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En person er arrestert på Gatwick med en granat i baggasjen, mens to andre personer ble arrestert ved Heathrow.

Granatmannen, en 37-åring fra Venezuela, ankom Gatwick med et British Airways-fly fra Columbia.

Mannen sitter nå i avhør hos London-politiet.

De to største flyplassene i Storbritannia, Heathrow og Gatwick, ser for tida ut som store militærleire. Bevæpnet med skarpladde maskinpistoler går soldatene rundt blant skremte passasjerer.

Alle avganger og ankomster ved den nordre terminalen på Gatwick er innstilt, og mange passasjerer måtte vente lenge inne i flyene før de fikk sette fot på britisk jord.

F-16 i beredskap

Også i USA er det slått alarm. I Washington er luftvernrakettene som skal beskytte Pentagon klargjort, og F-16 fly står klare til å lette. I New York slår politiet til mot en rekke biler ved Grand Central Station. Alle bilene blir ransaket, men det er fortsatt uklart om politiet har gjort noen funn.

Frykten er at noen skal ha bakke-til-luft-raketter som kan skyte ned sivile passasjerfly, og britiske terroreksperter frykter at rakettene allerede er i landet.

I november i fjor fyrte terrorister av en håndholdt rakett mot et israelsk passasjerfly i Mombasa i Kenya. Den 30 år gamle Strela-2-raketten bommet, og redaktør Jim O'Halloran i bladet Janes Defense mener alderen og det faktum at den må ha vært under konstant transport gjorde at den ikke virket.

Mange raketter

Han tror at faren for at terrorister vil klare å skyte ned et passasjerfly med en mer moderne rakett er ganske stor.

- Det er overhodet ikke vanskelig. Jeg er bare overrasket over at de ikke har klart det allerede, sier O'Halloran til BBC Online.

Han sier at han vet at terroristene har mer moderne raketter, men at de aldri har forsøkt å bruke amerikanske Stinger-raketter, eller moderne russiske Igla-raketter.

- Al-Qaida har et stort nok antall Stinger-raketter tilgjengelig til å være en stor trussel, sier redaktøren i det anerkjente forsvarstidsskriftet.

Rakettene gitt bort av USA

USA ga Stinger-rakettene til geriljasoldatene i Afghanistan som kjempet de russiske okkupasjonsstyrkene på 80-tallet.

Infrarøde forsvarssystemer skal allerede være installert på israelske fly. Systemene oppdager dersom det blir avfyrt en rakett mot flyet, og klarer å avlede raketten fra målet.

O'Halloran understreker at enhver som vil forsøke å skyte ned et fly med en Stinger-rakett bare har sekunder på å gjennomføre en komplissert manøver.

- Det er ikke enkelt. Du har et batteri på raketten, og når du vrir om nøkkelen blandes to kjemikalier sammen og du får strøm til raketten. Den varer bare i 45 sekunder. Etter det må du ta ut batteriet og starte på nytt, forklarer O'Halloran. Han legger til at du derfor bare har 30-35 sekunder på deg til å armere raketter, låse siktet på målet og fyre av.

Må være innen 3,5 kilometer

- Rekkevidden er bare 3,5 kilometer, selv om noen nyere går 4 kilometer. Det vanskelige er å fastslå at målet er innenfor denne rekkevidden. Dersom målet er for nærme vil ikke raketten gå av, sier O'Halloran.

Han mener at passasjerflyene kanskje er mer sårbare når de lander enn når de tar av.

Sikkerhetsekspert Chris Yates skriver i Janes Transport at det billigste vil være å utstyre alle flyene med forsvarssystemer.

-Du kan ikke lage en adgang-forbudt-sone rundt flyplassen som er stor nok, og vil være avhengig av å patruljere et stort område.

Sikkerheten på Heathrow er derfor en hodepine for sikkerhetsekspertene akkurat nå. En sikkerhetssone vil omfatte både store motorveier og boligområder.

- Du kan parkere i veikanten og åpne bakdøra på bilen. Det er som å lete etter nåla i høystakken, sier Yates.

Han mener likevel at flyindustrien bør være mer bekymret for den generelle sikkerheten ved Heathrow, som har vært utsatt for flere store ran.

- På en sansynlighetsskala er det mer sannsynlig at noen får en bombe om bord i et fly enn at et fly blir skutt ned med en rakett, sier Yates.

KRIGSSONE: Bevæpnede soldater har omringet Heathrow.
STENGT: I dag ble den nordre terminalen på Gatwick stengt.