- Terrorister kan lage atomvåpen

NUPI-forsker Morten Bremer Mærli ble sensurert i USA da han henviste til enkle atombombe-oppskrifter på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en artikkel for Nonproliferation Review ønsket den norske fysikeren og terrorforskeren å understreke hvor enkelt det er å lage atomvåpen. I fotnotene henviste han til lett tilgjengelig faglitteratur og åpne nettsteder hvor metoden beskrives i detalj, men dette ble slettet i artikkelen som kom på trykk.

- Fokuset har vært på faren for biologisk og kjemisk terrorisme, mens jeg mener at vi må ta atomterror-trusselen mer på alvor, sier Bremer Mærli til Dagbladet.no.

Ragnarok med atomvåpen

Amerikanske myndigheter har lenge roet befolkningen ved å si at terrorister trolig ikke evner å lage atomvåpen. Etter 11. september har dette endret seg noe, men holdningen er ennå at hvis terroristene skaffer seg radioaktivt materiale, kan de i verste fall lage en «skitten bombe» som ikke gjør mer skade enn vanlige bomber - bortsett fra den psykologiske effekten.

- Terrorister har andre krav til en atombombe enn en stat. De tekniske vanskene ved å produsere en bombe av Hiroshima-typen er ikke så store. Et slikt våpen ville ha en vanvittig effekt i gale hender, sier Bremer Mærli som skriver en doktorgrad om atomterrorisme ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Selv om en slik bombe er primitiv sammenlignet med moderne atomarsenaler, vil den utløst i en amerikansk storby kunne drepe flere hundre tusen mennesker. Ifølge NUPI-forskeren er tilgangen på spaltbart materiale som høyanriket uran og plutonioum det eneste som hindrer terrorist-grupper som al-Qaida i å produsere en atombombe.

Enkle oppskrifter

Han er ikke den eneste eksperten som roper varsku. Den amerikanske atomvåpen-pioneren Luis W. Alvarez spissformulerte at selv en skolegutt kunne få til en atom-eksplosjon hvis han hadde nok anriket uran. Det er produsert rundt tre millioner kilo spaltbart materiale, og mye av dette befinner seg i Russland. USA har hjulpet russerne med å sikre dette, men har til nå kun rukket over 40 prosent av lagrene.

Atombombe på 1-2-3

Morten Bremer Mærli har sendt oss linken til en av de aktuelle hjemmesidene. Der fant vi svært detaljerte oppskrifter for hvordan hvem som helst kan lage en atombombe dersom de har uran.

I motsetning til andre nettsteder som påstår å ha atom-oppskrifter, er dette pålitelig og mer enn detaljert nok for å lage en Hiroshima-bombe - selv uten så mye som en fysikktime fra videregående som faglig bakgrunn.

Etter avtale med NUPI-forskeren velger Dagbladet.no å ikke offentliggjøre adressen til nettstedet.

- Det var greit at Nonproliferation Review fjernet fotnotene mine, for jeg ønsker ikke å gjøre det enda enklere for terrorister. Men oppskriftene er tilgjengelige, og interessen for atomvåpen blant terrorister vil bare bli større, sier Bremer Mærli.

Det finnes ingen bevis på at terrorister har skaffet seg spaltbart materiale eller kjernevåpen, men al-Qaida forsøkte under hele 90-tallet, og andre terrorgrupper har også forsøkt. Det internasjonale atomenergibyrået har beroliget med at man må ha minst 25 kilo høyanriket uran for å lage en atombombe. Derfor slipper lagrede mengder på under 25 kilo unna de strengeste sikkerhetstiltakene. Eksperter mener at så lite som åtte eller helt ned i tre kilo kan være tilstrekkelig.

Hemmelig forskning

- Jeg tror at det er mulig å lage atomvåpen med kvanta under 25 kilo, og derfor er det viktig å passe bedre på alle lagre av spaltbart materiale, sier Bremer Mærli som mener at det internasjonale samfunnet nå må våkne og prioritere sikringa før det er for seint.

I mars ble senatorene i Washington informert om at amerikanske atom-laboratorier har begynt å gjennomgå primitive måter å lage atomvåpen på. Slik skal de få oversikt over hva terrorister kan få til. I likhet med Bremer Mærlis fotnoter kommer ikke funnene til å bli offentliggjort, skriver nyhetsbyrået AP.

<B>HIROSHIMA: En bombe med denne sprengkraften er enkel å produsere for terrorister med uran.
<B>SENSURERT: Terrorforsker Morten Bremer Mærli fikk slettet fotnotene sine da han for to år siden fikk artikkelen sin publisert i USA.