BA OM BITCOIN: Fikk fart etter at bitcoin-kursen passerte 10.000 dollar. Foto: AP.
BA OM BITCOIN: Fikk fart etter at bitcoin-kursen passerte 10.000 dollar. Foto: AP.Vis mer

Terrorister kaster seg på bitcoin-bølgen

Stiftelsen for forsvar av demokratier har funnet fire tilfeller av digital terrorfinansiering på under en måned.

(Finansavisen): I en ny rapport melder Stiftelsen for forsvar av demokratier (FDD) at minst fire terrororganisasjoner i den seneste måneden har begynt å be om bidrag via bitcoin-overføringer. Ingen tilfeller ble funnet i løpet av de tolv foregående månedene.

Har fått oppmerksomhet

FDD tror økningen henger sammen med at bitcoin-kursen på tampen av november passerte 10.000 dollar – og at den populære digitale valutaen dermed fikk langt mer oppmerksomhet i media.

«Kalde, harde, usporbare kontanter er fortsatt deres foretrukne middel for å overføre penger», skriver direktøren Yaya Fanusie i en artikkel på nettsiden The Cipher Brief, ifølge Finansavisen.

«Ny aktivitet på nettet viser imidlertid at enkelte jihadistgrupper ber om bitcoin som kan anskaffes og brukes uten myndigheter eller banker som mellommenn».

Støtter terrorister i Syria

Ifølge Fanusie bruker terroristene nettet til å be om donasjoner i form av kryptovaluta.

Han peker ifølge Finansavisen på flere nyhetssider som sprer propaganda fra al-Qaida og ISIS. Enkelte ganger er det offisielle formålet «vedlikehold av nettsiden». I et annet tilfelle, som fortsatt var aktivt den 20. desember, ble sympatisører direkte bedt om å sende bitcoin til terrorgrupper i Syria.

«De ønsker trolig bitcoin på grunn av den digitale valutaens rykte som et middel for anonyme overføringer», mener den tidligere CIA-analytikeren, ifølge Finansavisen.

Andre økonominyheter:

Kjøpte på fall - spår oppgang på 35 prosent
Slik bruker du mindre penger i 2018

​Bjørn Kjos om 2017: - Det var et drittår