Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Terrorister klare til aksjoner i Europa

Ifølge fransk etterretning skal hundrevis av terrorister fra Osama bin Ladens terrororganisasjon al-Qaida befinne seg i Europa, klare til utføre terroraksjoner. I går ble åtte terrormistenkte siktet i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn reiser inn i Afghanistan

Terrormistenkte tatt i Spania

Lederen for den franske etterretningsorganisasjonen DST, Jean-Jacques Pascal, sier i et intervju med den amerikanske avisa The Washington Post at hundrevis av al-Qaida-terrorister befinner seg ulike steder i Europa i øyeblikket. De «sovende agentene» er høyt utdannede og godt integrerte i landene der de lever, og venter bare på klarsignal fra organisasjonens ledelse for å utføre terroraksjoner på kort varsel.

Åtte arrestert i Spania

Senest i går ble åtte personer siktet og varetektsfengslet i Spania, mistenkt for å ha vært direkte involvert i planleggingen av terrorangrepene 11. september.

Tidligere har etterforskningen av terrorangrepene i USA funnet klare spor til Tyskland og Hamburg. Flere av kaprerne hadde bodd og tatt utdannelse her. Ifølge Washington Post besøkte den antatte lederen for kaprerne, Mohammed Atta, Spania i januar og juli, etter å ha flyttet fra Tyskland til USA. Under disse besøkene tror etterforskerne at Atta møtte personer tilknyttet terrorcellen i Madrid.

Den angivelige sammenhengen mellom al-Qaida-organisasjonen og terrorceller i Spania og Tyskland være til uvurderlig hjelp for å forstå hvordan angrepene 11. september ble planlagt og utført.

Løse nettverk

80 prosent av islamistene som har vært innom al-Qaidas treningsleirer befinner seg i dag utenfor Afghanistan. Ifølge avisa Sunday Times anslår tysk etterretning at opptil 70 000 menn fra 50 land har vært innom bin Ladens leire i Afghanistan, mens bare 10 000 av disse i dag befinner seg i landet, melder NTB.

Disse vil fortsette å utgjøre en trussel selv om Osama bin Laden skulle bli tatt. Terroreksperter og etterretningsfolk på flere kontinenter advarte i helgen mot al-Qaidas «sovende» celler rundt omkring i verden.

Amerikansk etterretning er også fullstendig klar over at kampen mot al-Qaida ikke er over, selv om man skulle lykkes med å finne Osama bin Laden eller hans nærmeste i Afghanistan.

- Vi forventer så visst ikke at bin Ladens pågripelse eller død vil markere slutten på dette. Vi forventer faktisk noe ganske grufullt her i USA, nettopp som følge av utviklingen i Afghanistan, sier en amerikansk etterretningskilde til Sunday Times.

Jean-Jacques Pascal beskriver i likhet med mange andre eksperter på internasjonal terrorisme al-Qaida som et løst nettverk av grupper i en rekke land, knyttet sammen av et fåtall ledere som gir ordrer. Det innebærer ikke at den enkelte gruppe blir handlingslammet fordi om disse koordinatorene blir tatt.

Pascal advarer også mot muslimske grupper i verdens mest folkerike muslimske land Indonesia, i den omstridte Kashmir-regionen og i Uighur-regionen i det vestlige Kina.

TERROR: Det ene tårnet av World Trade Center like etter at det ble torpedert av et kapret fly 11. september. Like etter raste begge tårnene, og tusenvis av mennesker ble ofre for det som antas å være bin Ladens terrorhandlinger.Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!