- Terrorister kledde seg ut som kvinner for å skape forvirring

Kenyanske sikkerhetsstyrker har kontroll etter det grufulle anslaget i Nairobi.

TIL AKSJON: Kenyanske soldater fotografert inne i Westgate-kjøpesenteret i Nairobi på lørdag. I dag skal hæren ha lyktes med å ta kontroll over gisselsituasjonen. Foto: AFP / NTB scanpix
TIL AKSJON: Kenyanske soldater fotografert inne i Westgate-kjøpesenteret i Nairobi på lørdag. I dag skal hæren ha lyktes med å ta kontroll over gisselsituasjonen. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det grufulle terroranslaget i Nairobi ser ut til å nærme seg slutten - selv om kenyanske myndigheter er klare på at deres aksjon ikke er over.

Sikkerhetsstyrker har tatt kontroll over alle etasjene i det terrorrammede kjøpesenteret i Nairobi, opplyser landets innenriksminister Joseph Ole Lenku på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Vi har full kontroll over situasjonen, slo Lenku fast ifølge NTB.

Minst 69 døde Ifølge innenriksminister Joseph Ole Lenku er nesten alle gislene reddet ut, mens to gisseltakere er blitt drept. I alt er 69 personer bekreftet drept, mens 63 personer fortsatt er savnet som følge av terroraksjonen. Det antas at flere drepte personer ligger inne i kjøpesenteret.

Innenriksministeren tror sikkerhetsstyrkenes operasjon vil være over i løpet av kort tid.

RØYK: Røyken som har steget opp fra kjøpesenteret, stammer fra madrasser som terroristene satte fyr på i en matbutikk. Foto: AFP / NTB scanpix
RØYK: Røyken som har steget opp fra kjøpesenteret, stammer fra madrasser som terroristene satte fyr på i en matbutikk. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Han la til at angriperne kommer fra flere forskjellige land. Gisseltakerne «løper og gjemmer seg», ifølge Lenku, men det skal ikke være noen mulige fluktruter bort fra den omringede bygningen.

Kledde seg ut Røyken som har steget opp fra kjøpesenteret, stammer fra madrasser som terroristene satte fyr på i en matbutikk, ifølge NTB.

Det er blitt hevdet i internasjonale medier at noen av gisseltakerne er kvinner, men ifølge innenriksminister Joseph Ole Lenku stemmer ikke dette. Han hevder i stedet at noen av terroristene var utkledd som kvinner for å skape forvirring.

Øyenvitner har tidligere opplyst at flere av angriperne hadde sprengstoff festet til kroppen.

Al-Shabaab har på sin side varslet flere lignende aksjoner om ikke Kenya trekker seg ut av Somalia, der kenyansk militær tilstedeværelse har gitt islamistene store utfordringer. Aksjonen på Westgate var bevisst rettet mot ikke-muslimer. Flere vitner har beskrevet hvordan de ble bedt om å si navnet på profeten Muhammeds mor.

- Gjennom taket Pressekonferansen ble holdt kort tid etter at kenyanske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot kjøpesenteret Westgate som ble angrepet av den ytterliggående somaliske gruppa al-Shabaab lørdag.

Kraftige eksplosjoner og skudd ble hørt ved kjøpesenteret, etter at sikkerhetsstyrker tok seg inn gjennom taket på kjøpesenteret.

- Det er vi som forårsaket eksplosjonen, sa en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået Reuters etter at man kunne høre et kraftig smell.

Hæren meldte tidligere i dag at de fleste gislene nå var frigitt. Nå sier også politiet det samme. Kenyas politisjef David Kimaiyo opplyste at flere gisler er reddet ut av bygningen.

- Tomlene opp for vårt team, vi har akkurat klart å redde noen av gislene. Vi får et stadig større overtak på angriperne, meldte Kimaiyo på Twitter.

- Hold dere unna Aksjonen er imidlertid ikke over. Kenyanske myndigheter har ifølge NTB bedt folk om ikke å oppholde seg i nærheten av kjøpesenteret:

- Hold dere helt unna Westgate-området. Operasjonene pågår fortsatt, het det i en Twitter-melding fra det nasjonale beredskapssenteret

Terrorister gjemmer seg ifølge Sky News inne i butikker på kjøpesenteret. TV-bilder viste mandag formiddag at svart røyk steg opp fra området der gisseltakere hadde forskanset seg med et ukjent antall gisler. Samtidig løp soldater i kamuflasjeuniformer i området, tilsynelatende for å innta nye stillinger.

Flere pansrede kjøretøy og ambulanser tok oppstilling ved kjøpesenteret, mens pressefolk ble flyttet slik at de ikke lenger kunne se bygningen.

Får reise hjem Visepresident William Ruto får lov til å slippe fra rettsprosessen i en uke på grunn av omstendighetene, meldte ICC mandag.

Ruto står tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med volden som brøt ut i kjølvannet av valget i Kenya 2007-2008. Minst 1000 mennesker mistet livet i opptøyene, og påtalemyndigheten i Haag mener Ruto oppildnet til den kraftige voldsbruken.

Han har selv bedt om at rettssaken utsettes i to uker.

- Verden ville ha ment at det var uhørt hvis USAs president og visepresident ikke var der etter 11. september-angrepet. Dette er Kenyas 11. september, sier Rutos advokat Karim Khan ifølge NTB.

FÅR REISE HJEM: Kenyanske myndigheter opplyser mandag ettermiddag at de har kontroll over kjøpesenteret i Nairobi der terrorister har drept minst. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har besluttet å utsette rettssaken mot Kenyas visepresident William Ruto slik at han kan dra hjem og bistå i håndteringen av terrorangrepet i Nairobi. Foto: Reuters / NTB scanpix
FÅR REISE HJEM: Kenyanske myndigheter opplyser mandag ettermiddag at de har kontroll over kjøpesenteret i Nairobi der terrorister har drept minst. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har besluttet å utsette rettssaken mot Kenyas visepresident William Ruto slik at han kan dra hjem og bistå i håndteringen av terrorangrepet i Nairobi. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer