KRIGEN I SYRIA:

Terrorister lokket barn og sivile til seg ved å si at de hadde med godteri. Så gikk bomba av

Enorm terroraksjon i Syria. 68 barn skal være drept: - Her slipper forpinte sivile unna beleiring - for å gå rett inn i nye lidelser, sier Jan Egeland.

SKADD UNDER REDNING: Et syrisk barn var en av de mange skadde under selvmordsaksjonen mot bussene og menneskene som skulle bli evakuert fra beleirede Fouaa og Kefraya, nordvest i Syria, i går. Avtalen om evakuering var mellom Assad-regimet og opprørsgrupper - og var i en byttedeal der evakuering også skulle skje fra to andre byer i Syria. Foto: George Ourfalian / AFP / Scanpix 
SKADD UNDER REDNING: Et syrisk barn var en av de mange skadde under selvmordsaksjonen mot bussene og menneskene som skulle bli evakuert fra beleirede Fouaa og Kefraya, nordvest i Syria, i går. Avtalen om evakuering var mellom Assad-regimet og opprørsgrupper - og var i en byttedeal der evakuering også skulle skje fra to andre byer i Syria. Foto: George Ourfalian / AFP / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går ettermiddag var det tid for en svært omdiskutert evakueringsavtale i fire beleirede byer i Syria: Fouaa og Kefraya i nordvest - og Madaya og Zabadani like ved hovedstaden Damaskus.

- 68 barn drept

Det hele endte i tragedie da en lastebil lastet med sprengstoff og terrorister ropte til folk at de skulle komme til dem for å få snacks og godteri. Over hundre er drept og flere hundre personer skadd. Så mange som 68 barn skal ha blitt drept, melder NTB.

- Terroristene lokket med godteri, og det er grunnen til at mange av ofrene er barn, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FN-mekler for humanitær bistand og for å hjelpe de sivile i krigsherjede Syria.

BEKYMRET: Jan Egeland er FNs spesialrådgiver for humanitær bistand til Syria. Her snakker han med pressen på en konferanse i Geneve tidligere denne måneden. Foto: Martial Trezzini / AP / Scanpix
BEKYMRET: Jan Egeland er FNs spesialrådgiver for humanitær bistand til Syria. Her snakker han med pressen på en konferanse i Geneve tidligere denne måneden. Foto: Martial Trezzini / AP / Scanpix Vis mer

Lastebilen kjørte rett mot de mange barna og sivile som gikk mot bilen for å få etterlengtet føde etter år med beleiring, ifølge Egeland og BBC strømmet mot lastebilen.

Avtale uten FN

FN og Jan Egeland var ikke med og meklet fram den omdiskuterte avtalen for å få ut mennesker fra de fire beleirede byene. Det har vært Iran og Qatar som har forhandlet fram avtalen:

Madaya og Zabadani er to opprørskontrollerte bydeler som har vært omringet av Assad-støttede styrker i årevis, mens Kefraya og Fouaa har en majoritet av sjiabefolkning som er tro mot Assad-regimet, men som er beleiret av opprørsgrupper.

BOMBET: Over hundre er drept og flere hundre personer skadd etter at en lastebil lastet med sprengstoff eksploderte i et område utenfor Aleppo. Video: AVN/ASBU / CNN Vis mer

- Rene terrorister

Inne i de fire bydelene er det både sivile, krigere og deres familier: De sivile i de fire byene har opplevd forferdelige levekår gjennom de mange årene de nå har vært beleiret - av Assad-støttede styrker utenfor Damaskus - og opprørskontrollerte grupper i nord-vest.

- Dette var en ren terrorhandling. Det er viktig å være klar over at dette skjedde i et opprørskontrollert område. Deres soldater, som var ansvarlige for beskyttelsen av bussene, ble også rammet av terrorbomba. Det er rene terrorister og ikke regulære opprørsgrupper som står bak, sier Egeland.

TERROR: Syrere sto i kø for å komme seg ut av de to beleirede byene Kefraya og Fouaa, da terrorister sprengte en lastebil i lufta. Over hundre er drept og mange hundre mennesker skadd. Foto. Reuters / NTB Scanpix 
TERROR: Syrere sto i kø for å komme seg ut av de to beleirede byene Kefraya og Fouaa, da terrorister sprengte en lastebil i lufta. Over hundre er drept og mange hundre mennesker skadd. Foto. Reuters / NTB Scanpix  Vis mer

- Kontroversiell avtale

Terroraksjonen var rettet mot de mange tusen menneskene som sto klare for å bli evakuert fra Fouaa og Kefraya. Her skulle både sivile, stridende og deres familier bli evakuert ut - akkurat som de skulle i de to beleirede bydelene Zabadani og Madaya utenfor Damaskus.

VENTER PÅ HJELP: Her er noen av innbyggerne fra Kefraya og Fouaa, som håpet å bli evakuert. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB Scanpix
VENTER PÅ HJELP: Her er noen av innbyggerne fra Kefraya og Fouaa, som håpet å bli evakuert. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det var en kontroversiell avtale, og den var inngått mellom de stridende på hver sine steder. Iran og Qatar bidro med diplomatisk bistand, forteller Egeland og fortsetter:

- FN er ikke med på denne avtalen, og vi var heller ikke med på evakueringen. Det er også spørsmålstegn ved hvor frivillig en slik evakuering er, etter årevis med beleiring. Sikkerhet og beskyttelsestiltakene som ble gjennomført er også diskutable, så dette vil opplagt komme opp på neste møte i Genève torsdag, sier Egeland.

Nye forhandlinger

Onsdag og torsdag vil han være i møter med Iran og Qatar, men også Tyrkia, Russland og USA. Alle disse partene har før vært med og forhandlet ved bytteavtaler med de fire byene som det nok en gang handler om.

- Vi kan ikke ha ei framtid der forpinte sivile slipper unna beleiring - for så å gå rett inn i nye lidelser, sier Egeland.

Terroraksjonen mot evakueringen av Fouaa og Kefraya førte dermed til at de planlagte evakueringene av Madaya og Zabadani, nær Damaskus, også stoppet.

- Evakueringen stanset helt opp, også fra de to opprørskontrollerte byene Madaya og Zabadani. Her sto de i 18 timer og ventet på å komme videre, sier Egeland.

På møtet i Genève kommer han til å oppfordre alle parter til å involvere FN i framtidige avtaler.

- Mange av evakueringsavtalene er meget problematiske. Jeg har derfor tatt, og vil fortsatt ta, til orde for at FN må være med i de avtalene der sivile er involvert. Vi må påse at avtalene blir i henhold til folkeretten, sier Egeland.

Angrepet før også

Det er ikke første gang at evakueringene fra beleirede Fouaa og Kefraya går galt. I desember i fjor ble en rekke busser med mennesker som skulle bli evakuert angrepet:

«Hensynsløse væpnede menn brenner busser. Det undergraver evakueringen og redningen for alle sivile i alle beleirede områder av Syria», skrev generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland på Twitter den gang da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer