- Terrorister, nazister og rasister

Etter å ha rast mot israelerne, benyttet Yassir Arafat friheten til en triumfferd gjennom Ramallah. Se bildene av raseriet og hyllesten!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinerne jublet og ingen var i tvil om Arafats betydning som nasjonalt ikon da han kjempet seg gjennom den sønderskutte byen på Vestbredden. Etter å ha sluppet ut av den israelske husarresten, dro han for å se på de enorme ødeleggelsene - og la seg hylle.

- Jeg er alltid fri. Jeg er fri hver dag fordi jeg leder dette heroiske folket, sa Arafat til halehenget av journalister.

Det var en sterkt svekket 72-åring som dro fra ruin til ruin. På et sykehus besøkte han palestinske politimenn som var såret i kamper mot israelske soldater. Flere leger måtte støtte ham på vei inn i bygningen. Seks jeeper med livvakter og en ambulanse fulgte Arafats svarte Mercedes gjennom Ramallah, skriver nyhetsbyrået AP.

Knyttneven i bordet

Noen timer tidligere raste presidenten mot israelerne som nettopp hadde kunngjort at han var fri til å forlate hovedkvarteret. For fem måneder siden ødela de helikoptrene hans, i januar tok stridsvognene stilling utenfor bygningene og siden 29. mars har israelske soldater kontrollert hovedkvarteret. Det som fikk begeret til å renne over for Arafat, var nattas brann i Fødselskirken som er beleiret av israelske soldater.

- Brannen er en grusom forbrytelse. Jeg ber det internasjonale samfunnet om å reagere øyeblikkelig. Israelerne er terrorister, nazister og rasister, freste Arafat skjelvende av raseri mens han slo knyttneven i bordet.

Israelerne og palestinerne gir hverandre skylden for den halvtimes lange brannen som ikke skadet selve kirkebygget. Israel valgte å oppheve husarresten etter at Arafat lot seks ettersøkte palestinere bli tatt hånd om av amerikanske og britiske fangevoktere.

Beskjed til araberlandene

Mer om Midtøsten

  • Israelske soldater forlater Ramallah, skriver BBC
  • Arafat triumferte ikke.

Se video
  • Arafat turnerer Ramallah, skriver CNN

Etter noen timer alene med sine medarbeidere, satte Arafat seg i bilkolonnen i morgentimene. Ryktet om triumfferden spredte seg, og folk strømmet ut i gatene. Arafat viste v-tegnet i takt med folkemassenes rop mens verdenspressen lot kameraene gå for fullt. Ved sykehuset sto han stille ved de provisoriske gravene til sine drepte landsmenn. Ved utdanningsdepartementet ventet skolebarn som viftet små palestinske plastflagg. Turen gikk deretter videre til de hardt skadde bygningene til de palestinske selvstyremyndighetene.

- Er dette de modiges fred som vi signerte, spurte Arafat med klar adresse til Ariel Sharon.

Det innbitte ansiktet hans sto i skarp kontrast til de jublende massene utenfor politistasjonen. Så vendte han seg igjen mot tv-kameraene og ga en ny beskjed - denne gangen til de arabiske nabolandene:

- Jeg sier dere - vi skal be sammen i Jerusalem.

ENDELIG FRI: I morgentimene spaserte den palestinske presidenten ut av hovedkvarteret etter at de israelske soldatene hadde forlatt ham timer i forveien.
<B>HYLLES: Arafat kysser en barnehånd på en skole i Ramallah.
ALLE VIL HILSE: Det var ingen tvil om hva mannen i gata syntes om PLO-lederen som Ariel Sharon har avfeid som irrelevant.
<B>V FOR VICTORY: Det var en sliten, men ingen slagen 72-åringen som møtte folket etter måneder i husarrest.
SINNA: I natt forbannet Yassir Arafat israelerne for brannen i Fødselskirken.