Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorister nyter britisk frihet

Mer enn 50 islamistiske fundamentalister sitter i Storbritannia og forbereder seg på martyrdom. Israel ber britene rydde opp på hjemmebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke drepte den britiske selvmordsbomberen Omar Khan Sharif tre mennesker og skadet rundt 60 da han blåste seg til himmels utenfor baren Mike's Place i Tel Aviv. Sammen med en annen brite, Asif Mohammed Hanif, hadde han reist fra Gaza-stripen til Tel Aviv med en bombe gjemt i Koranen.

Da den private sikkerhetsvakten ved baren ba om å få se i papirene til Sharif sprengte han seg selv i lufta. Hanif skal også ha forsøkt å detonere bomben han bar på, men av en eller annen grunn gikk den ikke av. Israelsk politi jakter nå på Hanif, men vet foreløpig ikke hvor han befinner seg. Det eneste de føler seg sikre på er at han fortsatt er i Israel.

Ukjent for britisk politi

Da identiteten til selvmordsbomberne ble kjent, begynte britisk politi å sjekke bakgrunnen til Sharif og Hanif. Ingen av dem var tidligere straffet i Storbritannia, men de var begge aktive i miljøet rundt den radikale islamisten Omar Bakri Mohammed og hans London-gruppe al-Muhajiroun.

al-Muhajiroun har tatt til orde for voldelige aksjoner mot Israel og i tiden før Irak-krigen advarte gruppen den britiske regjeringen om konsekvensene av en «krig mot Islam.» Bakri Mohammed benekter at Hanif og Sharif var involvert i al-Muhajiroun, men han lovpriser deres innsats i Israel.

Martyrer

- Disse to brødrene har tegnet et guddommelig veikart, et som er tegnet i blod. Vi ber til Gud om at han må ta i mot en bror som martyr, sier han til den konservative britiske avisen Daily Telegraph.

Bakir Mohammed har vært i det britiske sikkerhetspolitiets søkelys lenge. MI5 mistenker ham for omfattende rekruttering av unge muslimske menn til terrortjeneste. Bakir selv nekter for å ha rekruttert Hanif og Sharif, men innrømmer at de har vært løselig tilknyttet gruppen hans. Ifølge Bakir har de kun vært der for å høre preknene hans.

Britiske medier omtaler Bakir som en hatefull mann som går i bresjen for voldelige aksjoner mot Israel, USA, og Storbritannia. Bakir er ikke overrasket over at de to valgte å reise til Israel som selvmordsbombere.

- Det er mange unge muslimer fra Storbritannia som har dødd i Kashmir, Tsjetsjenia, og Afghanistan. At de nå reiser til Palestina er ikke spesielt overraskende, sier han.

Også den 24 år gamle briten Mohammed Bilal fra Birmingham som sprengte seg selv ved en indisk grensepost i Kashmir, knyttes til Bakirs gruppe.

50 nye kandidater

En mann som ikke holder kortene like tett til brystet er Hassan Butt. Butt forteller The Sunday Times at han kjente begge de to selvmordsaktivistene, men vil ikke si hvordan han ble kjent med dem. Det han imidlertid vil fortelle er hvor mange briter som er villige til å følge i deres fotspor.

- Antallet nærmer seg 50, og de er i alderen 17 til tredveårene. De kontakter meg for å få høre om organisasjonen vår, sier Butt til avisa. Han er selvfølgelig medlem av Bakirs al-Muhajiroun-gruppe.

Trente i Syria

Sharif og Hanif skal ha blitt rekruttert i Storbritannia. De to kjente tilsynelatende ikke til hverandre fra før, og begge reiste fra Storbritannia på egen hånd. Men begge dro til Syrias hovedstad Damaskus, og britisk etterretning kobler det til de ytterliggående organisasjonene Hamas og Hizbollah.

Etterretningen tror Sharif og Hanif fikk terrortreningen sin av en eller begge disse organisasjonene.

Ber Storbritannia rydde opp

Israels utenriksminister Sulvan Sharon reagerer på den økende islamismen i Storbritannia og ber den britiske utenriksministeren Jack Straw rydde opp.

Straw er blant dem som har tatt til orde for å kaste ut britiske statsborgere som forfekter vold, men foreløpig har ikke den britiske regjeringen lykkes med sitt forsett.

Den kontroversielle islamisten Abu Hamza som etterforskes for å løyet seg til britisk statsborgerskap sitter fortsatt i Storbritannia. Med britisk pass. Hamza var også i bildet etter at britene rullet opp Ricin-ligaen i London tidligere i år.

BRITISK TERROR: Omar Khan Sharif sprengte seg selv og baren Mike's Place i Tel Aviv. Tre mennesker ble drept, 60 ble skadd.
SELVMORDSBOMBER: Sharif var britisk statsborger men valgte å dø i Israel. Britisk politi avhører nå Sharifs kone, brødre, og resterende familie.
PÅ FLUKT: Asif Mohammed Hanif klarte ikke å detonere bomben han hadde med seg til Tel Aviv forrige uke. Nå er han på flukt fra israelske og britiske myndigheter.
FORSØKT KASTET UT: Abu Hamza samler store grupper fundamentalistiske menn i sin moske i Finsbury Park i London. Britiske myndigheter forsøker å få ham ut av landet, men har så langt ikke lykkes. Hamza er britisk statsborger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media