Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Terrorister øvde seg på Oslo-fly

Tre egyptere skal ha forsøkt å trenge seg inn i cockpiten på passasjerfly fra Oslo il Praha i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tsjekkisk etterretning undersøker nå påstander om at tre egyptiske statsborgere testet sikkerheten og planla et terrorangrep ombord på et passasjerfly i fjor, skriver AP og det tyske nyhetsbyrået DPA.

Ifølge en kortfattet, årlig rapport fra sikkerhetstjenesten, BIS, skal de tre personene ha prøvd å ta seg inn i cockpiten på et Czech Airlines-fly som skulle fra Oslo til Praha i august i 2005.

LES RAPPORTEN HER.

- Skulle kjøpe tyggis

- De brukte ikke vold. Flyvertinnen stoppet dem og de kom med en unnskyldningen om at de så etter en flyvertinne og ønsket å kjøpe tyggegummi, sier en talsmann for flyselskapet til Reuters.

Etter at flyet hadde landet trygt, ble de tre pågrepet og deportert til Egypt. En av de tre personene skal ha forklart oppførselen sin med at det oppstod en misforståelse da de ble konfrontert med flyvertinnen, ifølge talskvinnen for det statseide tsjekkiske flyselskapet, Daniela Hupakova.

- Ukjent med saken

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn kjenner ikke til saken.

- VILLE BARE KJØPE TYGGIS: Var forklaringen til tre egyptiske menn nå er terrormistenkt. Her et fly fra samme flyselskap, Czech Airlines. Foto: Jonath/ Creative Commons
- VILLE BARE KJØPE TYGGIS: Var forklaringen til tre egyptiske menn nå er terrormistenkt. Her et fly fra samme flyselskap, Czech Airlines. Foto: Jonath/ Creative Commons Vis mer

- Dette er ingen sak som er kjent for verken ledelsen for Oslo Lufthavn eller politiet ved lufthavnen, sier Kobro til Dagbladet.no.

- Er det vanlig at dere blir informert om slike ting?

- Jeg regner med at dette er en sak som tsjekkiske myndigheter har vurdet og de har vel tatt kontakt med norske myndigheter hvis de så det som nødvendig, sier Kobro.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere saken foreløpig, får Dagbladet.no opplyst.

Dagbladet.no kommer med mer.

image: - Terrorister øvde seg på Oslo-fly