Terrorister skal stoppes med «små» atomvåpen

LONDON (Dagbladet): Britiske militærsjefer vil ikke vente på et angrep. De ønsker å slå til først mot mistenkelige «terrorister». Ideen kommer fra president George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mars ga USAs president ordre om at de militære, innen tre år, skal utvikle små, taktiske atomvåpen, som kan brukes mot fjellområder med dype huler (som i Afghanistan) eller mot fabrikker som produserer kjemiske, bakteriologiske våpen eller atomvåpen.

Ifølge den engelske avisa Daily Mirror skal britiske militære ha satt i gang planlegging av liknende våpen. En departementskilde sier at når man står overfor en fiende som er villig til å bruke masseødeleggelsesvåpen, må man skaffe seg ny våpenteknologi.

- Galskap

Den britiske forsvarsministeren Geoffrey Hoon er en ivrig støttespiller for amerikanske ideer. Han skal være for produksjon av slike små atomvåpen, men innenfor Labour er det mange skeptiske røster.

En av Labours fredsaktivister, underhusmedlemmet Alice Mahon, går hardt ut.

- Dette er galskap. Det vil gi grønt lys til resten av verden for å utvikle sine egne våpen, sier Mahon.

Hun advarer og sier at forslaget kan føre til et nytt våpenkappløp. Andre krever at regjeringen legger fram sine virkelige planer til debatt.

Farlig

Daily Mirror skriver på lederplass at selv om statsminister Tony Blair ikke visste noe om disse planene, så vet han det nå. Avisa påpeker at ideen om en lokalt begrenset atomkrig er urealistisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer