Terrorister skal stoppes med «små» atomvåpen

LONDON (Dagbladet): Britiske militærsjefer vil ikke vente på et angrep. De ønsker å slå til først mot mistenkelige «terrorister». Ideen kommer fra president George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars ga USAs president ordre om at de militære, innen tre år, skal utvikle små, taktiske atomvåpen, som kan brukes mot fjellområder med dype huler (som i Afghanistan) eller mot fabrikker som produserer kjemiske, bakteriologiske våpen eller atomvåpen.

Ifølge den engelske avisa Daily Mirror skal britiske militære ha satt i gang planlegging av liknende våpen. En departementskilde sier at når man står overfor en fiende som er villig til å bruke masseødeleggelsesvåpen, må man skaffe seg ny våpenteknologi.

- Galskap

Den britiske forsvarsministeren Geoffrey Hoon er en ivrig støttespiller for amerikanske ideer. Han skal være for produksjon av slike små atomvåpen, men innenfor Labour er det mange skeptiske røster.

En av Labours fredsaktivister, underhusmedlemmet Alice Mahon, går hardt ut.

- Dette er galskap. Det vil gi grønt lys til resten av verden for å utvikle sine egne våpen, sier Mahon.

Hun advarer og sier at forslaget kan føre til et nytt våpenkappløp. Andre krever at regjeringen legger fram sine virkelige planer til debatt.

Farlig

Daily Mirror skriver på lederplass at selv om statsminister Tony Blair ikke visste noe om disse planene, så vet han det nå. Avisa påpeker at ideen om en lokalt begrenset atomkrig er urealistisk.

«Den tanken at en atomkrig kan bestå av utelukkende små atomvåpen er absurd. USAs plan om å bruke atomvåpen først er skremmende...Er dette en idé fra Dr. Strangelove i Forsvarsdepartementet, eller går ideen helt til toppen,» spør avisa. Den britiske Nei-til-atomvåpenbevegelsen (CND) advarer også mot denne planen, som kan føre til et nytt, farlig våpenkappløp.

BUSH-PLAN: George W. Bush vil slå til først mot terrorister. Nå hevdes det at Tony Blair ønsker å følge den samme oppskriften. Her er de to sammen under G8-møtet i juni.