«Terrorister» ti meter fra presidentens hotell

De australske komikerne innrømmer at de kanskje dro spøken litt vel langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire australske komikere testet i forrige uke sikkerheten i Sydney under APEC-møtet, der 21 av verdens toppledere var samlet.

Stuntet må sies å være særdeles vellykket, det samme kan man vel ikke si om sikkerheten.

Den havnet i et heller dårlig lys. En bilkolonne med komikere slapp forbi alle sperringer uten problemer. Stuntet ble i går vist på showet «Chaser’s War on Everything».

Vinket gjennom

Komikerne lagde en bilkolonne av tre biler, to motorsykler og fire «Secret Service»-agenter som de skulle forsøke å kjøre gjennom den tilsynelatende meget strenge sikkerhetskontrollen.

Men bilene ble enkelt og greit viftet forbi. Ikke før de var inne i den såkalte «røde sone» fikk de selv kalde føtter. De stanset.

Ut av bilen steg en bin Laden-kopi.

Det var sannsynligvis da politiet begynte å lure.

- Hadde vi ikke valgt å stoppe, tror jeg vi kunne kjørt hele veien ned til operahuset, sier produsenten for tv-showet, Julian Morrow.

Australske ABC, som sender programmet, opplyser at bilene stanset kun ti meter fra hotellet der president Bush bodde.

Forklaringsproblem

De sikkerhetsansvarlige har naturlig nok fått et forklaringsproblem. Saken har nådd helt opp til regjeringsnivå i Australia. Utenriksministeren valgte å fokusere på at komikerne ble stoppet.

- Vel, de ble arrestert, så jeg vil tro det betyr at sikkerheten fungerer, sa utenriksminister Alexander Downer.

5000 personer er involvert i sikkerhetsopplegget rundt toppmøtet, der både president George W. Bush, Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Hu Jintao deltar.

-Ikke morsomt

Politiet på stedet syntes spøken var særdeles lite morsom.

- Vi har 21 toppledere her, og selv om jeg som andre setter pris på en god latter, er dette slett ikke morsomt, sa en politibetjent på stedet.

Han understreket også at komikerne utsatte seg for fare, ettersom politiet hadde snikskyttere klare til å ta affære i farlige situasjoner.

Chas Licciardello, komikeren kledd som Osama bin Laden, tviler på at denne faren var reell.

- Sikkerhetsfolkene er profesjonelle, de er ikke idioter. De flyr ikke bare rundt og skyter folk på måfå selv om de er utkledd som bin Laden, sa Licciardello.

Kan få fengsel

Komikerne er nå anmeldt av politiet i New South Wales. Dersom de blir funnet skyldige, kan de vente seg 6 måneder i fengsel.

Selv innrømmer de at de kanskje dro spøken litt vel langt, men understreker at de aldri mente noe vondt med det hele. Det gjenstår bare å se om retten synes den forklaringen holder.