Terrorister truer påsketuristene

MARBELLA (Dagbladet): Den baskiske separatistbevegelsen ETA truer med attentater mot kjente turistmål i Spania. - Vi kjenner til truslene, men vil ikke la dem påvirke oss negativt, sier familien Karlstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Karlstad, fra Vinterbro sør for Oslo, har også i år lagt påskeferien til Marbella.

En høytstående politioffiser på den spanske Solkysten bekrefter at truslene fra ETA er blitt oppfattet og blir tatt alvorlig av landets justismyndigheter. Truslene er gjengitt gjennom erklæringer i avisene Gara og Euskaldunon Egunkaria.

- Uforutsigbar

- Terrorismen er alltid uforutsigbar. Når ETA snakker om å angripe turistmål, kan det også være for å få oppmerksomhet. Dette er følsomme saker og jeg vil ikke bli sitert med navn på noe som har med denne organisasjonen å gjøre, sier den høyere politioffiseren.

Den tidligere ishockeyspilleren fra Vålerenga og landslaget, Jon Magne Karlstad, hans kone Unn og datter Silje har tatt påskeferien i Marbella på den spanske Solkysten de fem siste åra.

- Litt engstelig

- Vi trives helt utmerket her og har mange norske venner i Marbella-området. Disse truslene fra ETA har vi hørt om, men vi kan ikke tro at det skal skje noe dramatisk akkurat de dagene vi er på ferie her, sier Jon Magne Karlstad. Unn Karlstad sier hun er litt mer engstelig, men vil ikke ta sorgene på forskudd.

- Jeg slutter heller ikke å ta toget etter at det har skjedd togulykker, sier Unn Karlstad.

I går slikket familien Karlstad sol på stranda ved Puerto Banzs. De sier at trusler og aksjoner fra ETA kan gjøre Marbella-området til et mindre attraktivt turistmål, men håper i det lengste at truslene ikke blir virkelighet.

Terror

Det er ikke tilfeldig at truslene blir fremmet rett i forkant av påskeuka. Titusener av mennesker reiser nå til Solkysten for å få årets første smak av sommer.

ETA står bak femten attentater som har kostet seks mennesker livet i år.

For tre uker siden plasserte ETA to femti kilo kraftige bilbomber i nærheten av feriehoteller på den spanske Middelhavskysten.

En politibetjent ble drept da en bombe eksploderte i badebyen Rosas på Costa Brava-kysten nord for Barcelona. En annen bombe ble oppdaget av politiet og gjorde derfor bare materielle skader da den gikk av på et hotell i Gandia ved Valencia.

800 drap

Den militante, baskiske separatistbevegelsen ETA - Euskadi Ta Askatasuna (Baskisk hjemland og frihet) - er mistenkt for å ha rundt 800 drap på samvittigheten siden 1968.

Organisasjonen ble stiftet i 1959 av unge studenter som ville aksjonere mot Franco-regimets undertrykking.

ETAs krav har hele tida vært: Et fritt Baskerland.

<B>TAR DET MED RO:</B> Unn, Silje og Jon Magne Karlstad nyter sol og varme i Marbella i påskeferien og håper truslene fra separatistbevegelsen ETA ikke vil ramme den spanske Solkysten.