Terroristjakten fortsetter

Store sikkerhetsstyrker på flyplassen, og det forventes forsinkelser på Mallorca.

A policeman controls a documents of a driver at a control point at Palma de Mallorca's Airport, on July 31, 2009. Spain went on maximum alert today as ETA marked its 50th anniversary after two bombings this week blamed on the Basque separatist group, including an attack that killed two police officers. AFP PHOTO/ Jaime REINA
A policeman controls a documents of a driver at a control point at Palma de Mallorca's Airport, on July 31, 2009. Spain went on maximum alert today as ETA marked its 50th anniversary after two bombings this week blamed on the Basque separatist group, including an attack that killed two police officers. AFP PHOTO/ Jaime REINAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På Mallorca fortsetter klappjakten på de baskiske terroristene som er etterlyst for torsdagens bilbombe.

Veier, bensinstasjoner, flyplasser og havner er under konstant overvåkning av sikkerhetsstyrker, politi og militære. Bildene av de seks terroristene sirkulerer i alle nyhetskanaler og aviser. Nå har også vitner begynt å melde seg.

Forsinkelser
Et vitne sier ifølge El Mundo at hun er helt sikker på å ha sett den etterlyste Itziar Martinez Moreno gå over gaten ved Guardia Civil-stasjonen rett før bomben gikk av.

Spanske politimyndigheter er fremdeles sikre på at terroristene ikke har kommet seg bort fra Mallorca, og sikkerhetsoppbudet på flyplass og rundt politistasjoner er stor. Lørdag er en av Mallorcas travleste dager, både med nye tilstrømminger av turister, og av folkeliv.

HALV STANG: Utenfor den norske sjømannskirke står det norske flagget på halv stang. Foto: Pål Stokka
HALV STANG: Utenfor den norske sjømannskirke står det norske flagget på halv stang. Foto: Pål Stokka Vis mer

Alle reisebyråer som hadde kunder med hjemreise i dag har endret avreisetiden til et tidligere tidspunk, det regnes i dag med at det vil bli store forsinkelser på flyplassen Palma de Mallorca.

Flagget på halv stang
Flagget vajer fremdeles på halv stang utenfor sjømannskirken i Palma Nova, det er etter terroristaksjonen erklært tre dagers offentlig flagging. Prest i den norske sjømannskirken på Mallorca, Øyvind Kopperud, tenker på de døde politimennene og deres familier.

- Guardia Civil gjør en helt fantastisk jobb her på Mallorca for å gjøre ferien så trygg som mulig for alle som kommer. Jeg har vært oppe på politistasjonen flere ganger, og tenker på om jeg kanskje har snakket med, eller sett de to som omkom, sier Kopperud.

Mange nordmenn har den siste tiden tatt turen innom sjømannskirken, noen for å få noen betryggende trøstende ord, andre for å sjekke e-post og nyheter på sjømannskirkens pc.

SJØMANNSKIRKEN: Øyvind Kopperud ved den norske sjømannskirken gjør sitt for å betrygge de som kommer innom. Foto: Pål Stokka
SJØMANNSKIRKEN: Øyvind Kopperud ved den norske sjømannskirken gjør sitt for å betrygge de som kommer innom. Foto: Pål Stokka Vis mer

- Det var selvsagt noen som var litt bekymret over det som hendte, og da trenger man ofte å snakke litt. Vi husker jo alle det som skjedde på Bali og terroristaksjonen der, det er fort å tenke at det kunne vært veldig mye verre.

«Ut med ETA»
I går var nærmere 6000 mennesker samlet i gatene i Palma Nova for å vise sin avsky mot terrorangrepet. Under slagord som «sammen mot terrorisme» og «nei til barbarisme» demonstrerte i går.

Det var også mye sinne rettet mot den baskiske separtistorganisasjonen ETA, og under demonstrasjonen ble det ropt «Ut med ETA, forbannede mordere», «frihet, aldri ETA» og «mordere».

ETTERLYST: ETA-medlemmene Alberto Machain Beraza, Itziar Moreno Martinez, Ivan Saez de Jauregui Ortigosa (over) og Iratxe Yanez Ortiz de Barron, Joanes Larretxea Mendiola and Oroitz Gurruchaga Gogorza. REUTERS/Spain Interior Ministry/SCANPIX
ETTERLYST: ETA-medlemmene Alberto Machain Beraza, Itziar Moreno Martinez, Ivan Saez de Jauregui Ortigosa (over) og Iratxe Yanez Ortiz de Barron, Joanes Larretxea Mendiola and Oroitz Gurruchaga Gogorza. REUTERS/Spain Interior Ministry/SCANPIX Vis mer