- Terrorjakt verden over

Russland vil angripe «terrorbaser» over hele verden og gir 70 millioner kroner for informasjon som fører til «nøytralisering» av Shamil Basajev og Aslan Maskhadov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens sykehuspersonell i Beslan fortsetter den grufulle oppgaven med å identifisere de døde, likner ordbruken fra Moskva stadig mer på retorikken fra Washington etter 11. september 2001:

-  Når det gjelder å sette i gang forhåndsangrep på terroristbaser, vil vi ta alle midler i bruk for å eliminere slike baser i alle verdensdeler, sa general Juri Balujevskij, sjef for Russlands generalstab.

Aslan Maskhadovs talsmann, Akhmed Zakajev, kalte dusøren et «patetisk forsøk på å imitere Amerika og Vesten».

Fredløse

-  Personlig for Maskhadov, og for vår sak, vil ikke dette ha noen effekt. Alle som har vært klare til å selge seg sjøl, har blitt kjøpt av Russland for lenge siden. De som står Maskhadov nær, vil ikke selge sine ideer for penger, sa han til Reuters.

Den russiske posisjonen er at enhver tsjetsjensk leder som kjemper for å oppnå et uavhengig Tsjetsjenia, er en terrorist. Mandag gikk Vladimir Putin hardt ut mot vestlige land som oppfordrer ham til å starte forhandlinger om Tsjetsjenia.

-  Hvorfor skulle vi snakke med barnemordere? spurte han.

Putin har anklaget både krigsherren Basajev og opprørslederen Maskhadov for å ha en finger med i spillet bak blodbadet i Beslan. Nå blir begge i praksis lyst fredløse over hele verden.

-  Trussel mot Europa

Russland har lenge ønsket å koble Maskhadov med Basajev. Men de to står langt fra hverandre politisk. I 1996 satt Maskhadov ved det samme bordet som tidligere president Boris Jeltsin, og signerte en avtale som var ment til å få slutt på 400 års konflikt mellom Moskva og Tsjetsjenia. Året etter ble Maskhadov lovlig valgt til president i Tsjetsjenia.

Shamil Basajev står derimot på FNs sikkerhetsråds terrorliste, og sa i mai at han sto bak drapet på den pro-russiske presidenten i Tsjetsjenia, Akhmad Kadyrov. Seks personer ble drept i angrepet. Han har også tatt på seg ansvaret for et angrep i Ingusjetia, der 88 mennesker ble drept.

Akhmad Zakajev fordømmer blodbadet i Beslan.

-  Dette er en trussel mot Europa. Vi kan ikke utelukke at det russerne gjorde i Qatar, kunne de også gjøre i ethvert europeisk land, sa han. I Qatar er to russiske agenter dømt for å ha drept den tsjetsjenske opprørslederen Zelimkhan Jandabijev i et bombeangrep i februar.

Roy Allison, analytiker ved Royal Institute of International Affairs i London, sier til Reuters at Russland kan forsøke å drepe tsjetsjenske ledere i Europa.

-  Der det finnes muligheter, kan de komme til å forsøke. Men for eksempel å prøve å utføre et attentat mot Zakajev her i London, ville helt sikkert bli en total diplomatisk katastrofe.

FREDLØSE:Putin utlover dusør for informasjon som fører til at krigsherren Shamil Basajev (t.v) og opprørslederen Aslan Maskhadov blir «nøytralisert».