Terrorkampens bakside

Saudi-Arabias terrorfanger bankes, utsettes for støt, holdes våkne med tvang uten lov og dom - mens familiene lever i uvisshet.

PÅ VAKT: Saudiske sikkerhetsstyrker er på tå hev på grunn av krigen mot terror, der Saudi-Arabia er dypt involvert som USAs nære allierte. Foto: ZAINAD ABD HALIM/REUTERS/SCANPIX
PÅ VAKT: Saudiske sikkerhetsstyrker er på tå hev på grunn av krigen mot terror, der Saudi-Arabia er dypt involvert som USAs nære allierte. Foto: ZAINAD ABD HALIM/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saudi-Arabia har kamuflert omfattende menneskerettighetsbrudd som terrorbekjempelse, ifølge en Amnesty-rapport publisert i går.

Tusenvis av mennesker har blitt arrestert i hemmelighet. Flere har blitt drept - uten at offentligheten hittil har fått vite om det, og hundevis av mennesker kan vente hemmelige rettssaker.

Saudi-Arabia står på organisasjonens liste over land hvor dødsstraff regelmessig praktiseres.

Det foreligger ifølge Amnesty bevis for at flere av de arresterte har blitt torturert i terrorbekjempelsens navn.

Fra bøter til dødsstraff
8. juli i år annonserte det saudiarabiske justisministeriet at 330 mennesker hadde blitt dømt for terrorrelaterte forbrytelser. Disse hadde blitt straffet med alt fra bøter til dødsstraff. 9000 har blitt anholdt siden 2003.

Myndighetene nekter å oppgi identiteten til de dømte og drepte - og hundrevis av saudiarabiske familier må leve i uvisshet. 

Blant straffemetodene de pågrepne blir utsatt for, finnes både stokkeslag, slag med knyttet neve, at fangene henges i taket, får elektriske støt, holdes våkne med tvang og piskes.

I rapporten, som du kan laste ned i PDF-format her, heter det at det blant de pågripne også finnes et stort antall mennesker hvis eneste forbrytelse er å delta i fredelige demonstrasjoner.

- Uten lov og dom
- Overgrepene foregår i all hemmelighet. De pågrepne har ingen idé om hva som vil skje med dem. Mange holdes bak lås og slå i årevis uten lov og dom, fortviler Amnesty-talsmann Malcolm Smart.

- De har heller ingen tilgang til advokathjelp eller andre vanlige rettigheter. Dette er en enorm påkjenning på dem selv og familiene deres.

Saudiarabiske myndigheter skjerpet allerede strenge sikkerhetstiltak etter 9/11-angrepene på deres nære allierte USA.

Nære bånd til Vesten
De to landene har sterke bånd. Disse er utførlig beskrevet hos den frivillige organisasjonsn SUSRIS (Saudi-US Relations Information Service).

Organisasjonen har også publisert en skryteliste over saudiarabiske inngrep i den såkalte krigen mot terror.

Terrorkrigens bakside er imidlertid, som Amnesty nå avdekker, blodige og dramatiske brudd på menneskerettighetene.

Klassekampen skrev 8. juni i år om hvordan Norge tilsynelatende overser de grove menneskerettighetsbruddene i Saudi-Arabia - til fordel for den langt mer synlige situasjonen i nabolandet Iran.

- Vi har tatt opp disse spørsmålene, inkludert bruk av dødsstraff, med Saudi-Arabia ve flere anledninger, sa kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD den gang.

SKREKKMINNER: Fra Abu Ghraib-fengselet i Irak, der terrormistenkte fanger ble mishandlet og torturert. Foto: AP/SCANPIX
SKREKKMINNER: Fra Abu Ghraib-fengselet i Irak, der terrormistenkte fanger ble mishandlet og torturert. Foto: AP/SCANPIX Vis mer