Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorkaos på flyplassene

- De skulle utføre et ufattelig massemord, sier politiet om arrestasjonene i natt. Fly til Storbritannia fra Norge og resten av verden kansellert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEATHROW/OSLO (Dagbladet.no): I natt ble minst 21 personer arrestert i London, mistenkt for å ha vært klar til å gjennomføre det verste terrorangrepet i verden siden 11. september.

- Dette ville blitt et massemord i et helt ufattelig omfang, sa politisjef Paul Stephenson på en pressekonferanse i formiddag, ifølge Sky News.

Terroristene skulle ifølge politiet smugle eksplosiver i håndbagasje,ombord i minst seks fly på vei fra Storbritannia til USA, og sprenge dem mens de var i lufta. 

Men til tross for nattas vellykkede aksjon frykter myndighetene at faren ikke er over.

Ekstreme sikkerhetstiltak

Nesten all trafikk til Heathrow,  verdens travleste flyplass, er nå stoppet. Ifølge SAS Braathens vil myndighetene tidligst åpne for enkelte fly klokka 14.

- Her er det et helt ekstremt kaos. Informasjonstavlene forteller at fly for eksempel til Oslo, Stavanger og Stockholm med SAS Braathens er kansellert «av sikkerhetsmessige grunner», forteller Dagbladets korrespondent Thomas Sæbø fra Heathrow i formiddag.

Tusenvis av passasjerer er nå strandet på den internasjonale flyplassen, og alle blir oppfordret til å droppe planlagte flyreiser om de ikke er strengt nødvendige.

- Overalt er det svært lange køer, selv utenfor terminalen som brukes for avganger til USA er det 50 meter kø, og det er altså før folk er kommet inn på området, sier Sæbø.

KAOS PÅ HEATHROW: Tusenvis av passasjerer er strandet på en av verdens største flyplasser etter at luftrommet over London i praksis ble stengt. Foto: SCANPIX/AP
KAOS PÅ HEATHROW: Tusenvis av passasjerer er strandet på en av verdens største flyplasser etter at luftrommet over London i praksis ble stengt. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Han forteller at det pågår innsjekking av bagasje, men at alle automater for selvbetjening er stengt.Sæbø så selv at et British Airways-fly tok av fra rullebanen i 11-tida, men det er ikke kjent hvilke fly som er unntatt fra stengningen.

De andre britiske flyplassene prøver å få avgårde sine avganger.

Brilleetui og ipod forbudt
På fly som faktisk får ta av i Storbritannia er alle former for håndbagasje bannlyst, alle sko blir gjennomlyst med røntegn, og folk har blitt bedt om å drikke væske de har med seg foran sikkerhetsvaktene for å bevise at det ikke dreier seg om eksplosive kjemikalier.

- På grunn av denne trusselens natur forbyr vi nå alle væsker, inkludert drikke, hårgelé og hudkrem fra å bli båret ombord i fly, uttaler myndighetene ifølge Sky News.

I hele landet er trusselnivået nå definert som «kritisk», det høyest mulige - noe som ifølge skalaen betyr at myndighetene «forventer et nært forestående terrorangrep».

Restriksjonene på håndbagasje gjelder også på alle avganger til Storbritannia fra utlandet, noe som i dag blant annet førte til at et SAS Braathens-fly på Gardermoen som allerede var fullt av passasjerer ble stoppet i 07.30-tida i dag da alarmen gikk.

Fra Norge vil det trolig ikke gå noen fly til Storbritannia før tidligst klokka 14.

Samtidig som Heathrow er helt stengt, er alle fly inn i Storbritannia med British Airways, Lufthansa, KLM, Iberia, Olympic og Air France kansellert inntil videre.

I USA blir alle fly fra Storbritannia håndtert med høyeste mulige terrorberedskap, samtidig som alle former for flytende væske er bannlyst også innenriks.

image: Terrorkaos på flyplassene

Dagbladet.no kommer med mer.

• Er du på en britisk flyplass eller på andre måter direkte berørt av terroralarmen? Har du eller noen i nærheten mulighet til å ta bilder med mobil eller digitalkamera? Ta kontakt med Dagbladet på sms/mms 2400, epost [email protected] eller på telefon 24 00 00 00. Alle tips som benyttes blir honorert.

image: Terrorkaos på flyplassene
image: Terrorkaos på flyplassene
<B>PARLAMENTET BARRIKADERT:</B> Parlamentsbygningen i London er nå sikret med bevæpnet politi, som har sperret av et større område.
<B>EKSTREM SIKKERHET:</B> Bevæpnet politi opprettet sjekkpunkter og hyppig patruljering på alle flyplassene i Storbritannia i formiddag. Ingen passasjerer på fly, som eventuelt får ta av, får ha med noen form for håndbagasje.