Terrorkrig mot Putin

ST.PETERSBURG (Dagbladet): Russland ble i natt minnet om at landet er i krig da minst to tsjetsjenere kapret et russisk fly på vei fra Istanbul til Moskva. Tidligere innenriksminister i den tsjetsjenske regjeringen Arsaf Aslambik skal være hjernen bak kapringen, sier en tsjetsjensk talskvinne til Reuters.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonale medier viste i natt bilder der om lag 40 gisler, samtlige kvinner og barn, ble satt fri.

Flyet med 162 passasjerer og et mannskap på 14 ble i går kapret av en gruppe tsjetsjenere, og tvunget til å lande på en flyplass ved den hellige byen Medina i Saudi-Arabia. Kaprerne krevde at den russiske regjeringen skulle stanse krigen i Tsjetsjenia, og sette fri en slektning av to av kaprerne, som var brødre.

En av besetningen ble såret tidlig under kapringen og ble i går brakt til sykehus. Seinere ble fire passasjerer ifølge russiske medier såret, for å understreke at kaprerne mente alvor.

Planlagt

En melding fra nyhetsbyrået Reuters tyder på at kapringen var godt planlagt:

- Arsaf Aslambik er tidligere general og tsjetsjensk innenriksminister. Han leder kaprerne, sa representant for den tidligere regjeringen i den tsjetsjenske republikken, Atfayva Fariza, i Amman seint i går kveld. Hun er selv gift med en tidligere minister i Tsjetsjenia.

- Målet med aksjonen er å få verdens oppmerksomhet rettet mot det som skjer i Tsjetsjenia og kreve at det internasjonale samfunnet griper inn. Kapringen er ingen terrorhandling, sier hun.

To bomber

Kaprerne skal ha to bomber om bord, og er omringet av saudiske sikkerhetsstyrker. En pilot som i natt hentet vann til de vettskremte passasjerene, vendte ifølge russiske medier tilbake til flyet. Han hadde fått beskjed om at gisler ville bli drept hvis han ikke kom tilbake.

Ifølge russiske medier i natt var det to brødre, med etternavnet Asajev, som utførte kapringen.

Russlands president Vladimir Putin avbrøt sin ferie i Hakasia i går. Hans innsats er krevd i krisehåndtering etter den elendige innsatsen han gjorde da ubåten «Kursk» sank i Barentshavet i august i fjor.

Russisk frykt

Dramaet ble brettet ut i russiske medier fra time til time i går. At tsjetsjenske kaprere tok et russisk fly til en av muslimenes helligste byer, fikk alarmklokkene til å ringe - og mange fryktet i natt at de 107 russerne om bord ville bli henrettet.

Ifølge russiske medier hadde kaprerne planlagt å tvinge flyet til Khandagan i Afghanistan, i et område kontrollert av den ekstreme Taliban-regjeringen.