Terrorkrig og a-våpen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakteppet for angrepet på Irak var USAs krig mot internasjonal terrorisme. Den direkte begrunnelsen var faren for spredning av Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen. Men ingen våpen er funnet. Etterretningsbevisene for store lagre med biologiske og kjemiske våpen var tull. Og Saddams atomprogram lå i grus lenge før fjorårets invasjon. Samtidig som denne ubehagelige sannheten synker inn i Washington og London, viser det seg at Pakistan var en virkelig trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Landet, som er USAs allierte i kampen mot internasjonal terrorisme, har eksportert atomteknologi.

Pakistans fremste atomekspert, Abdul Qadeer Khan, innrømmer salg av atomteknologi til Iran, Nord-Korea og Libya. Og eksperter mener enda flere land og grupperinger kan være involvert. Pakistan benekter fortsatt at landets myndigheter har vært innblandet, men president Musharraf var merkelig raskt ute med å benåde den pakistanske hovedmannen. Trolig ønsker ikke Pakistans president en rettssak som åpner for innsyn i myndighetenes egentlige rolle i teknologieksporten.

I kampen mot internasjonal terrorisme er atomvåpen kategorisert sammen med kjemiske og biologiske våpen. Men atomvåpen tilhører en helt egen divisjon når det gjelder evne til ødeleggelse. Lederen for IAEA, Mohamed ElBaradei, uttalte nylig at en atomkrig vil ramme oss alle uten enighet om et nytt system for internasjonal kontroll. Et svart marked for atomteknologi er allerede skapt, og faren for spredning til internasjonale terrorgrupper er overhengende.

Men i kampen for kontroll med atomvåpen er det USAs allianse i kampen mot terroren som er problemet, og ikke terrorgrupperingene som ønsker seg atomvåpen. Israel, Pakistan og India nekter å undertegne ikkespredningsavtalen. Store atommakter, med USA i spissen, følger ikke opp sine forpliktelser til å ruste ned. Snarere tvert imot. USA forbeholder seg retten til å ruste opp med nye atomvåpen til bruk i terrorkrigen.

Det finnes fortsatt over 30000 atomvåpen og tre millioner kilo plutonium og uran i verden, nok til å produsere en kvart million nye atomvåpen. Ikke et gram plutonium er fjernet som resultat av Saddam Husseins fall.