Terrorkrig på stedet hvil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Terrorister er fiender uten ansikt, en motstander uten nåde og uten respekt for menneskeliv. Og de er svært vanskelig å bekjempe. De har bevist det i New York, Pakistan, Indonesia, Kenya, Saudi-Arabia, Marokko og Tyrkia. I Irak har selvmordsbomberne tvunget FN- og Røde Kors-medarbeidere ut av landet. De amerikanske soldatene klarer ikke å stoppe dem, like lite som de tyrkiske myndighetene kunne forhindre angrepet på britiske mål i Istanbul.
  • Kan terrorisme bekjempes med militære midler? Spørsmålet har vært diskutert helt siden 11. september 2001. USA gikk til krig mot både Afghanistan og Irak, men spørsmålet står der like ubesvart. Det vi ser i Irak i dag, er at USA, som har verdens mest avanserte etterretnings- og våpensystemer, famler i blinde i sin kamp mot terrorismen. I løpet av bare noen år har terroristene med sine svært primitive våpen demonstrert en voldsom styrke, både politisk og økonomisk. Det er en svært skremmende erkjennelse.
  • I London før helga gjentok president George W. Bush at terrorister hater frihet og frie nasjoner. Statsminister Tony Blairs ekko lød at han og Bush skal fortsette sin krig mot terrorismen med alle midler, uten å nøle og uten å vise nåde. Samtidig gikk tusenvis av demonstranter gjennom Londons gater og ropte at både Blair og Bush selv er terrorister. Det er en ordkrig som også har stått på stedet hvil i flere år.
  • Hva skjer ti år fram i tid? Bekjempes terrorismen fortsatt med militære midler? Er respekten for menneskeliv død og begravet? Kan demonstranter i Londons gater fortsatt rope ut hva de vil? Har noen i mellomtida kommet på at internasjonal kontroll, av alt fra sivilt sprengstoff til atomvåpen, kanskje er et godt virkemiddel i kampen mot terrorisme? Er hovedkvarteret for krigen mot terrorisme flyttet fra Washington til FN i New York? Spørsmålstegnene er like tallrike som våpnene som nå brukes i terrorkrigens navn. Det eneste som synes sikkert, er at ofrene i denne krigen fortsatt vil være de sivile og de uskyldige.