Terrorleder tar skylda for Beslan

Den tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev sier han sto bak gisselaksjonen i Beslan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Erkjennelsen kommer i et brev som den tsjetsjenske terroristen Sjamil Basajev skal ha lagt ut på en nettside. Det er ikke bekreftet om brevet er ekte, men tsjetsjenske opprørere kommer ofte med erklæringer på denne nettsiden.

Tidligere denne uka ble de foreløpige offisielle dødstallene oppgitt til å være 338 drepte voksne og barn. 84 av de drepte var da ennå ikke identifisert. 727 av gislene er rapportert såret i terroraksjonen mot skole nummer 1 i Beslan i Nord-Ossetia.

Dusør

Basajev har tidligere påtatt seg ansvaret for terroraksjonen i et teater i Moskva, og han tok 2000 gisler på et sykehus sommeren 1995. Da var han selv med på aksjonen, men klarte å unnslippe myndighetenes klør.

President Putin i Russland har utlovet en dusør på vel 70 millioner kroner, til den eller de som kan bidra med informasjon som fører til at den tsjetsjenske terroristen Sjamil Basajev blir tatt eller eliminert.

HENSYNSLØS:</B> I juni 1995 tok Basajev og mennene hans 2000 mennesker til fange på sykehuset i byen Budjonnovsk. Under gisseldramaet ga han intervjuer, omgitt av livredde gisler.