Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrormagneten

Muslimske ekstremister fra fjern og nær har gjort Irak til sin tumleplass. Takket være USAs okkupasjon har al-Qaida-krigere etablert seg i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INGEN HAR HITTIL

tatt på seg ansvaret for terrorbomba mot FNs hovedkvarter i Bagdad tirsdag ettermiddag. Spekulasjonene om hvem som står bak, er like mange som det fins ekstremistgrupper i området. Men ett er sikkert: President George W. Bushs profeti om al-Qaida-virksomhet i Irak har slått til. Det er bare det at den kommer som en konsekvens av USAs okkupasjon.

Påstander om at Saddam Hussein hadde et nært samarbeid med Osama bin Laden og al-Qaida var en av grunnene til at USA og Storbritannia gikk til krig i Irak. Disse påstandene er ikke bevist, og det er lite trolig at det svært religiøse al-Qaida-nettverket hadde noen innflytelse i den sterkt sekulære diktaturstaten til Saddam Hussein. Men nå har muligheten åpnet seg for de muslimske fundamentalistene, og de vet å utnytte den.

SITUASJONEN I IRAK

er blitt mer og mer kaotisk etter Saddams fall. Det har vært nesten daglige angrep mot amerikanske soldater. Den siste tida er det også blitt stadig vanligere med aksjoner for å ødelegge irakisk infrastruktur. Tidligere i denne måneden drepte ei bilbombe 17 mennesker utenfor den jordanske ambassaden i Bagdad. For to dager siden kjørte selvmordsbombere inn i veggen til Canal Hotel, der FN holder hus.

Aksjonene mot amerikanske soldater er et ledd i en irakisk motstandskamp som går ut på å kaste USA ut av landet. Sabotasjeaksjonene mot infrastrukturen har til hensikt å gjøre det så vanskelig som mulig for amerikanerne å styre Irak. Aksjoner som den mot FN har trolig til hensikt å skremme andre land fra å involvere seg. Men det skal ikke utelukkes at FN sjøl var et hovedmål sist tirsdag. Mange irakere gir verdensorganisasjonen skylda for den tolv år lange internasjonale boikotten av Irak, der hundretusenvis av barn døde som følge av sykdommer og underernæring.

MEN HVEM STÅR BAK

bomba i Bagdad, og hvem dreper amerikanske soldater? Det eneste man vet er at det er mange grupper på banen.

Da Saddam Husseins regime falt, gikk hans beryktede sikkerhetsstyrker på mellom 30000 og 50000 mann i oppløsning. Svært få av disse er arrestert, og mange befinner seg i det såkalte sunnimuslimske triangelet nord og vest for Bagdad. Der fins også mange stamme- og klanledere som har mistet sine inntekter og sin makt etter at Saddam forsvant. Trolig står enkelte stammeledere bak sabotasjeaksjoner mot oljeledninger. De ble tidligere godt betalt av Saddam-regimet for å vokte Iraks livsviktige oljeinstallasjoner, men tjener langt mindre på amerikanerne.

Etter alt å dømme spiller også eksledere fra Saddam Husseins Baath-parti en viktig rolle i en del av motstandskampen. Sammen med sikkerhetsfolk og andre Saddam-lojalister har disse spilt på verdslige strenger. Men nå har den islamske dimensjonen kommet for fullt på den irakiske arenaen.

Militante sunnimuslimske grupper som støtter den saudiarabiske wahabismen og den ekstreme salafiretningen innen islam, ser nå sin mulighet i Irak. Enkelte sjiamuslimske ledere begynner også å mane til motstandskamp mot amerikanerne, men foreløpig holder de aller fleste sjiaene seg i ro. Den største og trolig farligste gruppa av aktører kommer imidlertid fra andre muslimske land. Her fins hellige krigere med erfaring fra både Afghanistan og andre krigsskueplasser. Al-Qaida-medlemmer på flukt kan lett finne seg en friplass i det kaotiske Irak i disse dager.

DET ER ALL GRUNN TIL

å tro at mange av de aksjonene vi ser, er et samarbeid mellom forskjellige gerilja- og terrorgrupper. Det krever relativt store ressurser å gjennomføre et så planlagt angrep som det mot Canal Hotel tirsdag, og påstander om at den Kurdistan-baserte gruppa Ansar al-Islam på egen hånd skal ha stått bak, synes lite holdbare. Her er det ikke minst snakk om lokalkunnskap. At selvmordsbomberne skulle være tidligere sikkerhetsfolk fra Saddam-regimet, er heller ikke trolig. De er opplært til å ta livet av andre og ikke seg sjøl. De mest sannsynlige spekulasjonene går ut på at vi tirsdag sto overfor en aksjon der flere grupper samarbeidet, kanskje både i Saddams og den hellige krigens navn. Det lover ikke godt for framtida.