Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorsiktede Philip Manshaus:

Terrormeldingen sendt etter drapet

Omkring klokka 15 forlot terrorsiktede Philip Manshaus (22) boligen i Eiksmarka. 56 minutter seinere publiserte han en terrormelding på nett, mener politiet.

BEKREFTER: Tirsdag ettermiddag bekrefter politiet at Johanne Ihle-Hansen ble drept fordi hun var av asiatisk opprinnelse. 17-åringen var terrorsiktede Philip Manshaus stesøster, og var adoptert fra Kina. Vis mer

På brutalt vis ble Johanne Ihle-Hansen (17) påført tre skudd i hodet og ett i brystkassa, lørdag 10. august. Alle de fire skuddene var dødelige. De ble avfyrt fra kloss hold og kort tid etter hverandre.

Drapsvåpenet ble seinere funnet i terrorsiktede Philip Manshaus' (22) bil. Han drepte stesøstera fordi at hun var av asiatisk opprinnelse, mener politiet.

- Hun ble drept i sin egen seng, på sitt eget rom og uten noen tegn til kamp, forteller politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

- Har han forklart hvorfor han avfyrte flere skudd?

- Det har vært tema i avhør, men jeg kan ikke gå nærmere inn på detaljer på nåværende tidspunkt.

Opplysningen går fram av den endelige obduksjonsrapporten. Dette samsvarer også med funn på stedet, samt terrorsiktede Manshaus' egen forklaring, bekrefter politiet og forsvarer Unni Fries overfor Dagbladet.

DRAPSMOTIVET: Politiet mener at terrorsiktede Philip Manshaus (22) drepte Johanne Ihle-Hansen (17) fordi at hun var av asiatisk opprinnelse. Foto: Jørn H. Moen
DRAPSMOTIVET: Politiet mener at terrorsiktede Philip Manshaus (22) drepte Johanne Ihle-Hansen (17) fordi at hun var av asiatisk opprinnelse. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Terrormeldingen

Bare minutter før 17-åringen ble drept, ble hun observert i familieboligen i Eiksmarka av et familiemedlem. Dette gir politiet grunn til å tro at hun ble drept innenfor et tidsrom på 45 minutter: Mellom 14.15 og 15.00.

Like før klokka 15.00 forlot Manshaus boligen. Klokka 15.56 publiserte han denne meldingen på nettforumet Endchan:

«Well cobbers it’s my time, I was elected by saint Tarrant after all

We can’t let this go on, you gotta bump the race war thread irl and if you’re reading this you have been elected by me

Stream: stupid shit wont work

(lenke til Facebook-siden hans)

(lenke til et fotoalbum som han lastet opp dagen før)

It’s been fun, valhall (sic!) venter».

«Saint Tarrant» er en referanse til New Zealand-terroristen Brenton Tarrant, som i mars drepte 51 mennesker i angrep mot to moskeer i Christchurch. Han hadde med seg flere våpen, og sendte angrepet på Facebook via et hjelmkamera.

Politiadvokat Kraby bekrefter at mye tyder på at det var Manshaus som publiserte innlegget.

- Vi jobber fremdeles med å kartlegge om det var siktede som publiserte dette innlegget. Mye tyder på at det var det, men vi har ennå ikke kommet fram til en konklusjon, sier Kraby.

DRAP: Tirsdag ettermiddag bekrefter politiet at Johanne Ihle-Hansen ble drept fordi hun var asiatisk. 17-åringen var terrorsiktede Philip Manshaus' stesøster, og var adoptert fra Kina. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Nytt om bildene

Allerede fredag klokka 13.38 – over et døgn før han drepte stesøstera – lastet han opp et fotoalbum med 46 bilder av seg selv.

Fredag kveld ble det lagt ut to bilder av en person som poserer med våpen, naziflagg, dødningskallemaske og en tysk militærjakke med en dødningskallebutton festet på. På ett av bildene poserer personen i framsetet på en bil.

Tidsstemplingen av disse bildene viser at de ble tatt med 26 minutters mellomrom, og er lastet opp av en bruker ved navn Philip Manshaus.

Politiet mener nå at det trolig ikke er ham som selv poserer på bildene.

- De undersøkelsen vi har foretatt tyder på at det ikke var ham. Dette går på ting man kan se på bildene, som vi ikke har funnet igjen i våre beslag. Det går også på at det er et ansikt som ikke stemmer med hans, forteller Kraby.

Rasekrig-melding

Natt til lørdag ble de nevnte bildene publisert i en tråd på nettforumet 4chan. Politiet har tidligere ment tråden ble opprettet av siktede.

Dagbladet har imidlertid ikke fått avklart hvorvidt politiet fortsatt mener at Manshaus har opprettet tråden, selv om de ikke lenger mener at det er Manshaus selv som er avbildet.

I tråden medfølger denne teksten:

«Peace was never an option.

RaHoWa now 1488 brothers.»

RaHoWa kan oversettes til «racial holy war» (hellig rasekrig). 1488 er en kjent hvit makt-kode, og brukes til å hylle Hitler.

I de følgende minuttene ble det publisert flere svar i tråden. 25 minutter etter at det første bildet ble publisert, svarer personen politiet tidligere i etterforskningen har trodd at var Manshaus følgende:

«Valhalla awaits brothers, hopefully I see some of you soon.

HH»

HH er kjent som kode for «Heil Hitler».

Rasedrap

Politiadvokat Kraby forteller til Dagbladet at på bakgrunn av tekniske funn på stedet og siktedes forklaring i avhør, så har de nå grunnlag for å mene at Manshaus motiv for å drepe stesøstera var rasistisk motivert.

- Vi har tidligere jobbet ut fra to teorier om drapsmotiv. Den ene var at hun ble drept som følge av at hun av gjerningsmannen ble oppfattet å være av en annen rase.

- Vi har nå fått bekreftet at hun ble drept fordi hun er av asiatisk opprinnelse. Dette støttes både av siktedes forklaring i avhør, og av tekniske funn på stedet som ikke gir noen signaler om at det har vært ytet noen motstand fra henne, sier han.

Forsvarer Unni Fries forteller til Dagbladet at hun ikke ønsker kommentere hvorvidt klienten har forklart seg om motivet i avhør.

Nekter straffskyld

Innledningsvis var Manshaus villig til å forklare seg til politiet. I avhør erkjente han de faktiske forhold, men fremdeles nekter han straffskyld da han ser på handlingene som en form for nødverge.

I seinere tid har han ikke ønsket å forklare seg til politiet, noe han fortsatt står fast ved, opplyser forsvarer Fries til Dagbladet.

Forsvareren bekrefter at Manshaus har forklart seg om hvordan han drepte Johanne Ihle-Hansen.

- Vår klient har forklart seg i avhør om detaljer i handlingen, og hans forklaring samsvarer med innholdet i obduksjonsrapporten, sier Unni Fries til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling