Terrormistenkt i norsk varetekt

Politiets sikkerhetstjeneste har varslet regjeringen om at en mann med tilknytning til Al-Qaida er i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13. september 2001 slo nederlandsk politi til mot en leilighet i Rotterdam. Flere personer ble arrestert og senere dømt for å ha planlagt en aksjon mot den amerikanske ambassaden i Paris, men en av dem stakk av og søkte senere asyl i Norge, melder TV2-nyhetene.

Mannen ble avslørt ved årskiftet, og har siden sittet i varetekt.

Regjeringen varslet

- Han ble identifisert ved hjelp av fingeravtrykk gjennom Schengen-systemet, og ble dermed knyttet til saken, sier Arnstein Øverkil, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til TV 2.

PST varslet umiddelbart regjeringen da det ble klart hva mannen var dømt for.

- Mannen er dømt for å ha produsert falske pass og førerkort. I den samme organisasjonen deltok det personer som også er dømt for forberedelse av terror, blant annet forberedelse av sprengning av den amerikanske ambassaden i Paris, forteller Øverkil.

Ukjent identitet

Politiet får ikke sendt 47-åringen tilbake verken til Nederland eller Algerie, der han muligens kommer fra. Ingen vet nemlig hvem mannen egentlig er eller hvor han kommer fra. Politiet har prøvd å sende ham til Algerie siden januar, men har ikke fått svar på henvendelsene Mannen har operert under minst tre-fire forskjellige navn.

- Han har fått avslag på asylsøknaden og vi jobber nå med å framskaffe et reisedokument slik at vi kan sende han ut av landet, sier Roar Hansen i Politiets utlendingsseksjon.

I praksis betyr det at han blir sittende i fengsel til identiteten hans blir endelig avklart. Noe som kan ta tid.

- Dette er et eksempel på at en person etter å ha drevet kriminell aktivitet i Europa, kommer hit og søker en slags nødhavn i ly av asylinstituttet, sier Øverkil.