Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrormistenkt kjøpte bombedeler på IKEA

Den 20 år gamle lærerstudenten er fanget opp på overvåkningskameraer på IKEA og Jula.

SHOPPET BOMBEINGREDIENSER: På IKEA-varehuset i Barkarby i Stockholm skal 20-åringen ifølge politiet ha handlet bombedeler. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
SHOPPET BOMBEINGREDIENSER: På IKEA-varehuset i Barkarby i Stockholm skal 20-åringen ifølge politiet ha handlet bombedeler. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20-åringen, som mistenkes for å ha planlagt et terrorangrep, har i avhør sagt at han vil dø som martyr og påtalemyndighetene i Sverige mener han planla å lage en selvmordsbombe.

Svenske Expressen melder nå at mannen er fanget opp på overvåkningskameraer hos Jula og IKEA. Her skal han ifølge avisa ha handlet deler til bombedeler. Avisa skriver også at mannen skal ha lastet ned instruksjoner for hvordan å lage sprengladninger.

20-åringen har sittet i politiets varetekt siden februar. Da gjennomførte politiet også en ransakelse av bostedet til 20-åringen, hvor de fant flere komponenter som kan brukes til å lage bunker, og som stemmer overrens med instruksjonene mannen hadde lastet ned.

- Skulle lage kylling Avisa skriver videre at den tiltalte mannen går rundt i butikken og handler tilsynelatende hverdagslige ting. Men det han betaler for i kassa, kan også brukes til å lage en selvmordsbombe, mener politiet.

Mannen nekter for å ha planlagt et selvmordsangrep. I et avhør med svenske Sapo, har han svart at trykkokeren han gikk til innkjøp av, skulle brukes til å lage kylling med ris.

Om stålkulene han kjøpte sier han ifølge Expressen at han ikke husker å ha kjøpt dem, men legger til at:

- Jeg tenkte vel å samle på dem.

Etter at 20-åringen hadde foretatt innkjøpene, kom faren hjem fra en utenlandsreise. Sønnen skal da ha tilstått sine planer til ham.

- Pappa jeg vil ikke leve. Jeg trives ikke. Jeg har kjøpt saker som jeg skal eksplodere med, har faren i avhør fortalt at sønnen sa, ifølge Expressen. 

Nekter for lovbrudd Deretter skal sønnen ha vist faren bombedelene han hadde lagret i ei kasse i kjelleren. Faren har deretter forklart at de kastet kassa i en container, og er også politiets forklaring på hvorfor de ikke har funnet helt avgjørende deler for å bygge ei bombe under ransakingen av boligen. Imidlertid mener de kjøpene kan bevises gjennom opplysninger som har kommet fram i avhør, og at det finnes kvitteringer og overvåkingsbilder.

20-åringens forsvarer, Peter Jansson, sier at hans klient nekter å ha gjort noe kriminelt.

- Han nekter kort og godt å ha begått lovbrudd. Han tilvirket ingen sprengstoffer for å ta livet av andre mennesker eller for å ødelegge bygninger eller hva det er påtalemyndigheten påstår, sier Jansson til Expressen.

Han ønsker foreløpig ikke å si noe om hvorfor det ble funnet bombedeler i 20-åringens bolig, men at han vil svare på dette i hovedforhandlingene.