PÅGREPET: Mannen som i dag ble pågrepet  og løslatt på flyplassen i Stockholm er norsk statsborger. Foto: Scanpix
PÅGREPET: Mannen som i dag ble pågrepet  og løslatt på flyplassen i Stockholm er norsk statsborger. Foto: ScanpixVis mer

Terrormistenkt norsk-tsjetsjener (37) pågrepet og løslatt i Sverige

Russland vil ha han utlevert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tidlig pågrep grensepolitiet i Sverige en 37 år gammel mann i passkontrollen på flyplassen Arlanda, Stockholm.

Mannen ble etter avhør løslatt senere på dagen, og aktor i saken bekrefter overfor Dagbladet at 37-åringen er norsk statsborger.

- Det er ikke grunnlag for videre fengsling, sier politiadvokat Ronnie Jacobsson til Dagbladet fredag kveld.

På vei ut av landet

Mannen var på vei ut av landet og er internasjonalt etterlyst av Russland, som mistenker ham for terror og drap.

Det skal imidlertid ikke dreie seg om planlegging av terrorangrep i Europa eller forbrytelser begått i nyere tid, men etter å ha gjort avhør av mannen har svensk politi besluttet å slippe ham løs.

- Min beslutning er basert på hva som ble sagt under avhør og hvem denne personen er. Min generelle vurdering er at det ikke er grunnlag for fortsatt fengsling, skriver Jacobsson i en pressemelding.

Norsk-tsjetsjenerens forsvarsadvokat, Johan Hansson, sier til Dagbladet at mannen ble sluppet fri etter en time i avhør.

- Dette er en misforståelse. Sverige ser ingen grunn til å holde ham varetekstfengslet eller utlevere ham til Russland. Utenom det har jeg ingen ytterlige kommentarer, sier han.

Politisk flyktning

Mannen kom til Norge som politisk flyktning på 2000-tallet, og er en kjent skikkelse i det tsjetsjenske eksilmiljøet i Norge.

37-åringen har vært ettersøkt av tsjetsjenske og russiske myndigheter i flere år, får Dagbladet opplyst.

Russland har i lengre tid vært i konflikt med den russiske delrepublikken Tsjetsjenia, og tusenvis av mennesker er torturert og drept i forbindelse med Tsjetsjenia-konflikten.

Flere tusen tsjetsjenere har fått oppholdstillatelse i Norge som følge av konflikten.

Kona lettet

Mannen skal ha reist til Sverige fra Norge i går, og skulle etter planen reise videre fra Sverige i dag tidlig, da han ble pågrepet av det svenske grensepolitiet.

Dagbladet har vært i kontakt mannens kone som er lettet over at mannen er sluppet fri.

- Jeg har vært bekymret helt siden han sluttet å ta telefonen. Først trodde jeg at mobilen var slått av, men det var ikke før senere at jeg forsto at han var pågrepet, sier ektefellen.

Klokken 17.00 fikk hun beskjed om at ektemannen var løslatt.