Terrormistenkt oslomann (37) tatt ved barnehage i Tyskland

Var reist fra Norge på ferie da sivilkledd politi slo til på oppdrag fra PST.

- SVÆRT ALVORLIG: PST-sjef Janne Kristiansen holdt tidligere i dag pressekonferanse om pågripelsen av de oslobaserte mennene som antas å ha al-Qaida-tilknytning. Foto: TORBJØRN GRØNNING
- SVÆRT ALVORLIG: PST-sjef Janne Kristiansen holdt tidligere i dag pressekonferanse om pågripelsen av de oslobaserte mennene som antas å ha al-Qaida-tilknytning. Foto: TORBJØRN GRØNNINGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Har du sett politi i uniform eller sivil aksjonere mot boliger på Østlandet i dag? Ta kontakt med Dagbladet på mms/sms 2400, epost 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): En viktig del av PSTs koordinerte aksjon mot tre terrormistenkte menn og deres boliger på Østlandet i morges, var samarbeidet med det føderale tyske politiet BKA.

Var på ferie En av de al-Qaida-siktede, en 37-åring oslobasert mann med irakisk bakgrunn, var dratt fra Norge på familieferie i Tyskland  da sikkerhetstjenesten måtte gå til aksjon, og det ble derfor en tysk innsatsstyrke som tok hånd om denne siktede.

- I 08.30-tida pågrep vi en 37 år gammel iraker i Duisburg-Meiderich som var ettersøkt av norske myndigheter. Mannen var turist i Tyskland, sier Günter Wittig, sjefsanklager ved statsadvokatembetet i Frankfurt, til Dagbladet.

Han opplyser at den siktede trolig vil bli varetektsfengslet i kveld, før arbeidet med å få ham utlvert til Norge starter.

- En utlevering til Norge kan ta fra én til tre uker, sier Wittig til Dagbladet.

Ifølge Derwesten.de startet aksjonen mot oslomannen klokka 08.17. Da kjørte en sivil bil inn i gata Koopmannstraße, før politifolk i sivil stormet ut og overmannet den 37-åringen like ved en barnehage.

Tyske myndigheter ville ikke si noe om mistanken mot mannen utover at den er sikkerhetsrelatert, men bekrefter at arrestasjonen skjedde på anmodning fra norsk politi.

Norsk oppholdstillatelse 37-åringen som ble tauet inn utenfor Frankfurt er ifølge PST-sjef Janne Kristiansen en kurder fra Irak  som kom til Norge i 1999. Her fikk han innvilget opphold på humanitært grunnlag, og har i dag permanent oppholdstillatelse i norge

En irakisk/kurdisk mann (37) som kom til Norge i 1999 og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

De to andre siktede er:

• En 39-åring med uigursk bakgrunn som kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og fikk innvilget norsk statsborgerskap i 2007.

• En usbekisk mann (31) som kom til Norge i 2002 som asylsøker. Denne ble avslått, men han fikk senere opphold i Norge på grunnlag av familiegjenforening. Han har i dag permanent oppholdstillatelse.

Ukjent terrormål Alle de tre siktede knyttes til al-Qaida, men det er ikke kjent hva som var målet for terrorhandlingene som skal ha blitt planlagt.

- De tre er foreløpig siktet for å ha inngått forbund om å gjennomføre en terrorhandling. Vi har skjellig grunn til mistanke. Strafferammen  er 12 års fengsel, sier statsadvokat Jan Glent.

Politiet ble tvunget til å gå til pågripelser i dag, fordi nyhetsbyrået Associated Press jobbet med en artikkel om den norske gruppen.

- De tre siktede har vært overvåket og vi har bevisst ventet med pågripelser for å samle informasjon. I slutten av forrige uke fikk vi vite  at saken ville bli omtalt i internasjonal presse. Derfor valgte vi å gå til pågripelse, i frykt for bevisforspillelse, sier PST-sjef Janne Kristiansen.