Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroren i Manchester

Terrormistenkt skal ha vist «hatets ansikt» da moskeen talte IS midt imot. Nå fordømmer de angrepet

Myndighetene i Storbritannia mener 22 år gamle Salman Abedi sto bak terroren i Manchester. Moskeen han gikk i fordømmer angrepet. 

FORDØMMER ANGREPET: Styremedlem i Didsbury-moskeen, Fawaz Al Haffar, fordømte i dag terrorangrepet i Manchester mandag. Den mistenkte terroristen, 22 år gamle Salman Abedi. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB Scanpix
FORDØMMER ANGREPET: Styremedlem i Didsbury-moskeen, Fawaz Al Haffar, fordømte i dag terrorangrepet i Manchester mandag. Den mistenkte terroristen, 22 år gamle Salman Abedi. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER/OSLO (Dagbladet): Mandag kveld ble 22 mennesker drept og 119 skadd i Manchester Arena. Dette da en selvmordsbomber angrep i etterkant av en Ariana Grande-konsert.

Den mistenkte terroristen Salman Abedi var jevnlig i Didsbury sentrale moské i bydelen Didsbury. I dag holdt moskeen en pressekonferanse der de fordømte terrorangrepet.

- Dette er en feig handling som ikke har noen ting i vår religion å gjøre, sier Fawsi Haffar, en av styremedlemmene ved moskeen.

GAMMEL KIRKE: Sentralmoskeen i Didsbury, som er en av de største i Sør-Manchester, var tidligere en metodistkirke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GAMMEL KIRKE: Sentralmoskeen i Didsbury, som er en av de største i Sør-Manchester, var tidligere en metodistkirke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jobbet ikke i moskeen

Flere har meldt at den mistenkte terroristen, Salman Abedi (22), jobbet ved moskeen, som er den største i bydelen. Dette avviser moskeen. Men han var én av flere tusen som brukte moskeen til å be, bekrefter de.

- Vi vil takke alle taxisjåfører, restauranter, hoteller, huseiere og moskeer som hjalp ofre etter bombingen.

Det var Haffar og et annet styremedlem i moskeen, Mohamed Khayat, som holdt pressekonferansen i ettermiddag. De sa samtidig at de er bekymret for hatkriminalitet mot muslimer i etterkant av terrorangrepet.

- All slik hatkriminalitet må rapporteres, sier de.

Abdi bor bare noen minutters kjøretur unna den moskeen.

Sjokkert etter angrepet

Når Dagbladet kommer til moskeen onsdag morgen, er den ennå ikke åpnet. Den første som kommer er Javid Aktar, som har gått i moskeen siden 1969.

- Jeg har aldri hørt om ham. Jeg har bare hørt om ham på TV. Jeg kjenner ikke navnet og jeg kjenner ikke igjen bildet av ham, sier Aktar til Dagbladet.

- Jeg var i moskeen i går, og det var ikke mye snakk om det, sier han.

SJOKKERT: Javid Aktar sier han reagerte med vantro da han fikk høre at Salman Abedi sto bak angrepet på Manchester Arena. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SJOKKERT: Javid Aktar sier han reagerte med vantro da han fikk høre at Salman Abedi sto bak angrepet på Manchester Arena. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Viste meg hatets ansikt

Ifølge The Guardian har Mohammed Saeed, en av imamene, forklart at han reagerte på måten Abdei så på ham.

Dette da Saeed skal ha kritisert IS og Ansar al-Sharia i Libya.

- Han viste meg hatets ansikt, sier imamen om Abdi.

- Et av de verste terrorangrepene i Storbritannia noensinne, sa statsminister Theresa May, om massakren myndighetene mener 22 år gamle Salman Abedi utførte.

BEVOKTET AV POLITI: Væpnet politi sto onsdag morgen utenfor Didsbury sentrale moské. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BEVOKTET AV POLITI: Væpnet politi sto onsdag morgen utenfor Didsbury sentrale moské. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Aktar er likevel sjokkert, og skjønner ikke hvordan noen fra moskeen kunne stå bak det forferdelig angrepet.

- Dette er et fredelig og fint nabolag. Moskeen kommuniserer kjærlighet og fred, og det samme gjelder imamen her. Du vet aldri hva som er i folks hjerte.

- Taler om IS-motstand

Moskeen huser også Manchesters islamske senter, og er den største av sitt slag i bydelen. I tillegg kryr det av mindre moskeer i området.

- Det har vært taler med IS-motstand her. Vi vil ikke at noen skal føre til problemer og moskeen er triste for det som har skjedd. Det var vårt folk og vårt samfunn som ble rammet, sier Javid Aktar.

HEVER TRUSSELNIVÅET: Trusselnivået i Storbritannia er nå hevet fra alvorlig til kritisk, noe som betyr at et nytt terrorangrep kan være nært forestående. Det sa statsminister Theresa May på en pressekonferanse tirsdag kveld. Video: AP Vis mer

- Det er vanskelig å si hva som kan gjøres for å forhindre dette. Vi lever fredfullt her og kommer godt overens med resten av samfunnet, legger Aktar til.

Ofte i moskéen

Heller ikke Karly Curbishley sier at hun har sett noe til Abedi eller hans familie. Dette på tross av at Abedis far og bror skal ha vært ofte i moskeen.

- Alt han er gjort strider mot islam. Vi dreper ikke. Det mener jeg og alle muslimer, sier hun til Dagbladet.

Hun sier de ikke har brukt mye tid på å snakke om IS i den mangfoldige moskeen.

- I går fordømte vi terror og det grusomme angrepet, sier hun.

Fordømmer angrepet

Fordømmelsen hun omtaler ble ligger ute på moskeens hjemmeside.

Der står det at Manchesters islamske senter ber for ofrene, deres familier, venner og byen som helhet.

Også Islamsk råd i Storbritannia har gått kraftig ut mot angrepet.

- Måtte de skyldige bli straffet hardt, både i dette liv og det neste, sier organisasjonens generalsekretær, Harun Khan, til Telegraph-

Hele Norges coronakart