- Terrormistenkt stoppet og grillet av politiet i Egypt

Besøkte muslimsk miljø i 2009: - Hvorfor er du muslim, hvem har du vært sammen med?

GRILLET: Den nå terrortrente konvertitten ble stoppet av Hosni Mubaraks beryktede politistyrker da han besøkte konservative islamister i 2009. Ifølge venner ble han avhørt her på flyplassen i Kairo. Foto: AP / NTB Scanpix
GRILLET: Den nå terrortrente konvertitten ble stoppet av Hosni Mubaraks beryktede politistyrker da han besøkte konservative islamister i 2009. Ifølge venner ble han avhørt her på flyplassen i Kairo. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vennene stusset da den nå 33-årige Oslo-mannen kom hjem fra Jemen i 2008 med et bønneteppe og Koranen. Og mannen som nå skal ha fått terrortrening av al-Qaida overrasket dem på nytt året etter, da han besøkte i Egypt.

Venner av mannen opplyser til Dagbladet at han kontaktet konservative muslimer i Egypt da han var i landet, og at dette vakte så mye mistanke at han ble tatt inn til avhør og grillet av daværende president Hosni Mubaraks beryktede politistyrker. Kilder med kjennskap til 33-åringens bevegelser bekrefter dette overfor Dagbladet.

- Det han fortalte til oss var at han havnet i trøbbel i Egypt. Han sa han ble stoppet og avhørt på flyplassen — politiet spurte: «er moren din muslim», «er faren din muslim», «hvorfor er du muslim», «hvem har du vært sammen med», «hvorfor var du sammen med dem».

Fikk sympati Før han konverterte til islam i 2008 tilhørte 33-åringen et venstreradikalt rockemiljø som protesterte mot makta, spilte i band på små klubber i Oslo og hang fra og til i Blitz-miljøet. Vennene gratulerte ham da han fortalte at han funnet meningen med livet.

- Opplevelsen i Egypt vekket jo den gang rettferdighetsinnstinktet hos oss venstreradikale. Vi tenkte at han var en stakkars religiøs person som ble tatt for å være terrorist, sier en venn av mannen.

Den terrormistenkte fortalte også at han var blitt anbefalt av den norske ambassaden til Egypt at han skulle forlate landet. Dagbladet har gjentatte ganger søkt ambassaden for en kommentar, men anrop og sms er ikke blitt besvart.

- Han fortalte at den norske ambassaden ringte ham og sa han måtte komme seg ut av Egypt, for å unngå mer trøbbel, sier vennen.

Flere PST-besøk Fra flere kilder får Dagbladet bekreftet at den terrortrente nordmannen har hatt kontakt med et ekstremt islamistisk miljø i Norge. Her i Norge oppholdt terrorkonvertitten seg relativt hyppig i Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo, men gjorde lite av seg. Der hang han med en liten, isolert gruppe.

I dette miljøet er han den eneste som har etnisk norsk bakgrunn, får Dagbladet bekreftet. Dagbladet er kjent med at PST følger dette miljøet svært tett. Flere av personene skal gjentatte ganger ha blitt oppsøkt av agenter fra sikkerhetspolitiet. Disse besøkene og forsøkene på samtale skal ikke ha ført fram.

Miljøet skal i perioder bedrevet utstrakt reisevirksomhet. Den terrormistenkte har reist til Jemen i 2008 og i november i fjor, og PST vet ikke om han fortsatt er i landet.

Varslet om navnet Det skal ikke være framkommet opplysninger som tyder på at andre nordmenn har deltatt på den samme terrorleiren som 33-åringen.

Men etter hva Dagbladet har grunn til å tro er det opplysninger om at menn fra dette miljøet skal ha deltatt på terror-lignende leire i Pakistan.

Verken PST eller utenlandske etterretningsorganisasjoner skal ha oversikt over hvor den norske konvertitteten nå oppholder seg. Han er ikke formelt etterlyst, men det er grunn til å tro at PST har varslet sine samarbeidende tjenester om konvertittens navn og de angivelige terrorplanene.

- Han er ikke formelt etterlyst. For alt vi vet kan han være på vei til Norge. Det vet vi ikke noe om, sier en kilde med innsyn i saken.

STOPPET: Den nå 33-årige Oslo-mannen ble stoppet da han besøkte et muslimsk miljø i Egypt. Vennene fikk sympati for ham på grunn av opplevelsen. Foto: Privat
STOPPET: Den nå 33-årige Oslo-mannen ble stoppet da han besøkte et muslimsk miljø i Egypt. Vennene fikk sympati for ham på grunn av opplevelsen. Foto: Privat Vis mer