Terrormistenkt svenske drept

Var leder av al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske statsborgeren Abu Qaswarah er drept i kamp mot amerikanske styrker i Irak. Ifølge Expressen.se skal etterretningstjenesten Säpo ha overvåket mannen i lengre tid. De skal blant annet ha mistenkt han for å ha organisert støtte til terrorisme.


Al-Qaida-leder
Ifølge CNN var Abu Qaswarah nummer to i Al-Qaidas lederskap i Irak, og gikk også under navnet Abu Sara.

Dette kom frem på en pressekonferanse med talsmann for de intrernasjonale styrkene i Irak, Philip Driscoll, i Bagdad i dag. Ifølge Driscoll er det ikke tvil om den dreptes identitet.

Abu Qaswarah  var 43 år gammel, og omkom i en skuddveksling med amerikanske styrker, opplyser Säpo. Dette skal ha skjedd i begynnelsen av oktober.

- Han har vært kjent siden 1990-tallet. Han var mistenkt for å lede et islamistisk nettverk som blant annet har støttet terrorvirksomhet i Afghanistan, Irak og Nord-Afrika, sier Tina Israelsson, informasjonsmedarbeider ved Säpo, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Base i Sverige

Nettverket Abu Qaswarah tilhørte skal blant annet ha sendt frivillige krigere, såkalte jihadister eller opprørssoldater til Irak.

Basen for hans arbeid har vært i Sverige, skriver Aftonbladet.se.

- Han kom til Sverige i midten av 1980-tallet, ble svensk statsborger i midten av 1990-tallet og har siden vært her til 2006. I mai 2006 reiste han til Irak og siden har han ikke kommet tilbake, sier Tina Israelsson, ifølge expressen.se.


Pårørende

UD forsøker nå å komme i kontakt med Abu Qaswarah  pårørende.

- Trolig befinner de seg i utlandet, sier Andre Mkandawire vid Uds pressetjeneste til Expressen.se.

UD kommer til å henvende seg til amerikanske myndigheter.

- Vi kommer til å be om mer informasjon fra de amerikanske myndighetene, bekrefter Andre Mkandawire.