Terrormistenkt svenske tatt i Israel

En 33 år gammel svensk mann sitter nå i døgnkontinuerlige avhør hos israelsk etteretning. 33-åringen var på vei til Jerusalem da tollen fant al-Qaida-materiale i bagasjen hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

33-åringen ble arrestert på en grenseovergang mellom Israel og Jordan for en uke siden. Grensekontrollørene på israelsk side fikk mistanke til svensken, som er av somalisk opprinnelse, og førte ham til siden. I bagasjen fant de nyhetsklipp og annen informasjon om Osama bin Laden og al-Qaida-nettverket skriver Aftonbladet.

- Han har en ekstremt negativ og hatsk holdning mot staten Israel og dens innbyggere, sier overkommisær Gil Kleimann i israelsk politi til Aftonbladet. Mannen skal ha hatt planer om å bosette seg i Jerusalem. Israelsk politi mener han er en sikkerhetsrisiko.

Pågripelsen ble først kjent i går. 33-åringen fikk besøk fra den svenske ambassaden fredag.

- Da fikk vi vite at han mistenkes for å være innbladndet i terrorisme, sier Anders Lidén, Sveriges ambassadør i Tel Aviv til Aftonbladet.

Den terrormistenkte svensken var da i god form, og fikk advokathjelp.

Skal utvises

Israelsk politi tar sikte på å få 33-åringen utvist fra landet.

- Han er potensielt veldig farlig, sier overkommisær Kilman.

Ikke tidligere straffet

Mannen er ikke tidligere straffedømt i Sverige, og det svenske sikkerhetspolitiet nøyer seg foreløpig med å følge saken via den svenske utenrikstjenesten. 33-åringen har de siste årene bodd i vest-Sverige. Han skal ha hatt økonomiske problemer, men brukte mye tid på utenlandsreiser og studier av Koranen.

Han fikk svensk statsborgerskap i mai i fjor, men valgte i juni å forlate Sverige på en lengre reise. I et brev han etterlot seg i leiligheten skal han ha skrevet at han kom til å få det bra, og at det fantesa større ting å utrette i livet.