FORSVARER: Den terrorsiktede usbekeren forsvares av advokat Kjell T. Dahl. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
FORSVARER: Den terrorsiktede usbekeren forsvares av advokat Kjell T. Dahl. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer

Terrormistenkt usbeker (31) er blitt syk i varetekt

Fengslingsmøte i terrorsaken utsatt til mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Oslo tingrett meldte tidligere i dag at en av de to siktede i terrorplanleggingssaken som ble rullet opp i går, skulle framstilles for fengsling i morgen.

I en uttalelse fra tingretten nå heter det at lørdagens fengslingsmøte avlyses. Begge siktede framstilles i stedet mandag.

Etter hva Dagbladet får opplyst er en av årsakene at den 31-årige usbekeren David Jakobsen er svært sliten og medtatt, og at fengsling og innledende avhør har vært en kraftig påkjenning på ham.

Han har tatt det svært tungt å bli siktet i den største terrorsaken i Norge noen sinne.

Hans helsetilstand, sammen med både PST og forsvarets behov for mer tid til å forberede seg, er begrunnelsen for at fengslingsmøtet utsettes.

Mer radikalisert Det vil avholdes kontorforretning for de to i morgen. Dette er kun skriftlig saksbehandling, basert på at begge to samtykker til fengsling fram til mandag.

Flere kilder i det usbekiske miljøet har overfor Dagbladet forklart at Jakobsen ble stadig mer radikalisert under sin tid i Norge.

Ikke alle skal ha vært enige i hans holdninger, og ledere i det norsk-usbekiske miljøet hevder de har varslet PST flere ganger om terrornettverk i Norge.

- Vi har varslet politiet, PST og UDI flere ganger om terrortrusler og nettverk, men de har bare lukket både øyne og ører, og vil ikke høre på oss, forteller Otto Klausein og Evgeni Dyakonov, leder og nestleder i usbekisk-norsk kultursenter.

- Var involvert De forteller at de kjente til den terrorsiktede og hevder de lenge har visst om at han har vært involvert i terrorplanlegging.

Klausein hevder den terrorsiktede 31-åringen ble mer radikalisert etter at han kom til Norge, og mener de tre siktede bare er toppen av isfjellet. Dyakonov mener den ideologiske lederen fortsatt ikke er tatt og omtaler de siktede som fotsoldater.

— Mange føler seg isolert her. Han var et lett offer for radikal islamisme. Han hadde omtrent ingen kontakt med norske folk, og begynte bare å gå i moskeen hele dagen. Dette er utypisk for usbekere — i Usbekistan er det 15 års fengsel for radikal islamisme.

Det har ikke lykkes Dagbladet å nå usbekerens advokat Kjell T. Dahl i dag.