Terrormistenkt vil til Danmark

Etter tre år i pakistansk fengsel vil den terrormistenkte egypteren hjem til sitt asylland Danmark. Danskene nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 39 år gamle egypteren har sittet fengslet i Pakistan i nesten tre år, mistenkt for å ha tilknytning til Osama bin Laden og al-Qaida-nettverket. Nå er han løslatt og vil tilbake til Danmark.

Mannen søkte asyl i Danmark i 1992, og ble dansk statsborger i 1995, skriver Jyllandsposten. Han var allerede da ettersøkt i Egypt for å ha samarbeidet med den islamske ekstremistgruppa Al Gamaa Al Islamiyya, en gruppe som har svært nære bånd til al-Qaida. Al Islamiyya står også bak en rekke terrorangrep mot vestlige turister på 90-tallet.

Han skal ha vært helt åpen om sin tilknytning til den ekstremistiske gruppa da han søkte asyl i Danmark.

Fengslet i Pakistan

Dansk-egypteren ble arrestert av pakistanske myndigheter før Bill Clinton besøkte Pakistan i 2000. Myndighetene fryktet terroraksjoner mot Clinton, og gikk til storoffensiv mot kjente terrorister. Dansk-egypteren ble arrestert i Pakistan, angivelig på vei over grensa til Afghanistan.

Lenge trodde danske diplomater at mannen var utlevert til Egypt, men nå viser det seg at han har sittet fengslet i Pakistan hele tiden.

- Jeg kan bekrefte at han er løslatt for noen måneder siden. Han har mistet sitt danske pass og har derfor henvendt seg til ambassaden for å få et nytt, sier kontorsjefen ved den danske ambassaden i Pakistan, Bent Wigotski, til Jyllandsposten.

Danske myndigheter ville ikke kommentere saken overfor avisa i går, men i følge avisa ser nå myndighetene på muligheten for å omgjøre mannens status, og dermed nekte ham innreise til Danmark. Egypteren var nemlig tiltalt for å planlegge å sprenge den israelske ambassaden i København i 1996, men ble senere frikjent for terroranklagene og dømt for ildspåsettelse. Under rettssaken ble han erklært sinnsyk av medisinske sakkyndige.

Amerikanske myndigheter har også knyttet egypteren til terroraksjonen mot World Trade Center i 1993.

Omvendt i Sverige

Samtidig har svenske myndigheter fremført en offisiell begjæring til USA om løslatelse av den «svenske talibanen» som sitter fengslet på Guantanamo-basen på Cuba. Svenskene vil ha ham hjem til Sverige, men dete r lite trolig at USA gir etter for kravet.

- Sverige og USA ser forskjellig på hvordan man kan holde folk fanget, sier svensk UDs juridiske sjef, Carl-Henrik Ehrenkrona til Aftonbladet.

Ehrenkrona begjærte svensken løslatt på et møte i Washington i går kveld. Amerikanerne holdt fast ved at fangene på Guantanamo kan sitte fengslet uten tiltale eller dom så lenge krigen mot terror pågår.

- Den svenske regjeringen stiller seg bak krigen mot terrorismen men vi mener at den må føres med respekt for folkerettslige regler, sier Ehrenkrona.

FANGET PÅ UVISS TID: Sverige vil ha den svenske statsborgeren som sitter fengslet på Guantanamobasen hjem igjen, men USA gir ikke etter for kravet.